Nieuws

Ons laatste nieuws

Gedragenheid creëren is samen beslissen

Het verhaal achter een vrijwilligersvergadering

Waarom binnenshuis vergaderen als je een mooie tuin hebt? In de tuin van armoedevereniging De Nieuwe Volksbond in Tongeren is het aangenaam vertoeven én vergaderen met de kerngroep.

Lees meer

Verbinding aan de Langste Tafel van OnderOns

Het verhaal achter de Week van Verbondenheid

Jaren geleden ontstond de Week van Verbondenheid in de schoot van onze dorpsrestaurants. De vrijwilligers van deze buurtrestaurants stelden vast dat ze ondanks de laagdrempeligheid toch niet alle buurtbewoners bereikten. Met gerichte acties probeerden ze tijdens de Week van Verbondenheid meer mensen te overtuigen om mee aan de Langste Tafel te schuiven. Ook onze armoedeverenigingen […]

Lees meer

Streetcoffees brengen daklozen en buurt samen

Het verhaal achter de Streetcoffees van Café Anoniem

Het succesingrediënt voor verbinding tussen daklozen en buurtbewoners van een opvanginitiatief bleek Streetcoffee. Het eenvoudige recept kreeg er zelfs een toef slagroom bovenop in de vorm van een sterke samenwerking met vzw Alternatief dat daklozen met persoonlijke begeleiding aan een job helpt.

Lees meer

Focus op wonen

Opiniestuk van Frederik Vaes, stafmedewerker beleid

Mensen met een laag inkomen hebben het ontzettend moeilijk op de woonmarkt. Een eigendom verwerven is haast onmogelijk, een huis of appartement huren op de private huurmarkt is nagenoeg onbetaalbaar, voor een sociale woning zijn er uitzichtloze wachttijden. SAAMO Limburg focust op betaalbaar en kwaliteitsvol wonen voor iedereen. Samen met Limburgse armoedeverenigingen namen we de […]

Lees meer

Oproep tot coalities voor democratie en mensenrechten

Onze reactie op de verkiezingsresultaten

Als middenveldorganisatie dragen wij de democratie hoog in het vaandel. Daarom maken we ons ernstig zorgen over de verkiezingsresultaten van extreemrechts.

Lees meer

Armoedetoets: lokaal beleidsinstrument voor aanpak armoede

Lokale besturen zetten armoedebril op

SAAMO Limburg ontwikkelde een armoedetoets, die vandaag wordt toegepast in Beringen en in Maasmechelen. “Het helpt lokale besturen om zich te verplaatsen in mensen die in armoede leven. Door een armoedebril op te zetten is hun beleid beter op mensen in armoede afgestemd en pakt het armoede doeltreffender aan”, zegt Frederik Vaes, beleidsmedewerker van SAAMO […]

Lees meer

MAI-HOME stimuleert energiezuinig woongedrag met AI

Energiearmoede bestrijden met technologie en gedragsverandering

Het project MAI-HOME zet kunstmatige intelligentie in om energiearmoede en CO₂-uitstoot te verminderen. SAAMO Limburg werkt samen met Nederlandse en Vlaamse partners aan dit grensoverschrijdende initiatief dat in september 2023 startte onder leiding van projectverantwoordelijke Open Universiteit.

Lees meer

Mobiliteitsarmoede aanpakken met proefproject ‘Fietsen? Dat werkt!’

E-bikes in bruikleen verkleinen afstand tot arbeidsmarkt

Stad Beringen neemt het voortouw in mobiliteitsinnovatie door als eerste stad in Vlaanderen het proefproject ‘Fietsen? Dat werkt!’ te lanceren. In samenwerking met Cyclis Bike Lease en SAAMO Limburg wil de stad een oplossing bieden voor mobiliteitsarmoede en meer mensen aan het werk krijgen. Intussen zijn al 12 van de 15 beschikbare elektrische fietsen uitgeleend.

Lees meer

Jaarverslag 2023

Onze realisaties voor jullie opgesomd

In ons digitaal jaarverslag blikken we terug op wat we in 2023 samen met jullie verwezenlijkt hebben. 

Lees meer

Deze SAAMO-projecten doen mee met Erfgoeddag 2024

'Thuis' in de pluktuin, in het inloophuis, in de cité en op wielen

Wat maakt van een huis een echte thuis? Waaruit bestaat dat thuisgevoel? Op zondag 21 april laten drie SAAMO-projecten je kennismaken met een bijzondere manier van thuis voelen die verder gaat dan je eigen (t)huis. Ook in je vereniging of buurt kan je je immer thuis en verbonden voelen.

Lees meer

Met deze 8 krachtlijnen creëer je een sterk lokaal sociaal beleid

Limburgse middenveldorganisaties laten hun stem horen

Met de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 13 oktober in het vooruitzicht, gaven meer dan 50 Limburgse middenveldorganisaties een krachtig politiek signaal voor een sterk lokaal sociaal beleid. Onder de noemer ‘Samen voor een Sterk Lokaal Sociaal Beleid’ presenteerden zij 8 krachtlijnen voor politieke partijen.

Lees meer

Week van Verbondenheid 2024

Sloop muren tussen mensen van 30 mei tot 9 juni

Met de Week van Verbondenheid nodigen Bond zonder Naam en SAAMO je uit om op te komen voor meer menselijke warmte en oprechte verbinding. Om muren te breken. Muren waarachter eenzaamheid schuilgaat en muren tussen mensen.

Lees meer