Nieuws

Ons laatste nieuws

Deze SAAMO-projecten doen mee met Erfgoeddag 2024

'Thuis' in de pluktuin, in het inloophuis, in de cité en op wielen

Wat maakt van een huis een echte thuis? Waaruit bestaat dat thuisgevoel? Op zondag 21 april laten drie SAAMO-projecten je kennismaken met een bijzondere manier van thuis voelen die verder gaat dan je eigen (t)huis. Ook in je vereniging of buurt kan je je immer thuis en verbonden voelen.

Lees meer

Met deze 8 krachtlijnen creëer je een sterk lokaal sociaal beleid

Limburgse middenveldorganisaties laten hun stem horen

Met de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 13 oktober in het vooruitzicht, gaven meer dan 50 Limburgse middenveldorganisaties een krachtig politiek signaal voor een sterk lokaal sociaal beleid. Onder de noemer ‘Samen voor een Sterk Lokaal Sociaal Beleid’ presenteerden zij 8 krachtlijnen voor politieke partijen.

Lees meer

Week van Verbondenheid 2024

Sloop muren tussen mensen van 30 mei tot 9 juni

Met de Week van Verbondenheid nodigen Bond zonder Naam en SAAMO je uit om op te komen voor meer menselijke warmte en oprechte verbinding. Om muren te breken. Muren waarachter eenzaamheid schuilgaat en muren tussen mensen.

Lees meer

688 onmisbare vrijwilligers: hartelijk bedankt

Beluister de verhalen van 5 vrijwilligers

688 vrijwilligers zetten hun talenten in om samen met SAAMO Limburg sociale uitsluiting aan te pakken. Onze opbouwwerkers en vrijwilligers vormen krachtige teams die bruggen bouwen, mensen versterken en het verschil maken in het leven van zovelen.

Lees meer

Voor en achter de lens: de verhalen van daklozen en fotografen

Fotoatelier Zwiep brengt gasten van Café Anoniem in beeld

In de schaduw van glanzende flatgebouwen en drukke straten liggen vaak verhalen verborgen die zelden worden verteld: de verhalen van daklozen in de Limburgse hoofdstad. De jonge fotografen van Fotoatelier Zwiep van GIGOS brachten het leven van Hasseltse dak- en thuislozen in beeld. Ze maakten foto’s van slaapplekken, straatverpleging, hulpverlening …

Lees meer

Ook poetshulp kan verborgen armoede opsporen

“We moeten alle voelsprieten benutten”

Een lege koelkast. De verwarming die af staat. Een bewoonster die de hele week niemand heeft gezien. Om die verborgen eenzaamheid of armoede beter op te sporen, leidt SAAMO Limburg thuisverplegers of de poetshulp op als tipgevers.

Lees meer

Hoor jij er nog bij?

Opiniestuk van Frederik Vaes, stafmedewerker beleid

De oorlog tussen Israël en Hamas beroert vele mensen. De gruwelbeelden die we in kranten, journaals en sociale mediaberichten zien voorbijglijden, pakken ons bij het nekvel. We kunnen onze ogen niet sluiten voor het geweld, uitsluiting en schending van mensenrechten ongeacht de complexe situatie. Hoewel het conflict ver weg lijkt, is het hier op vele […]

Lees meer

Maak kennis met 10 superhelden

Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk

Vandaag is de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk: een dag waarop we wereldwijd de geweldige inzet van vrijwilligers vieren. Bijna 500 vrijwilligers helpen SAAMO Limburg om samen uitsluiting aan te pakken. Stuk voor stuk zijn het superhelden die achter de schermen meehelpen om onze missie te realiseren.

Lees meer

Word een deur in de muren van uitsluiting

Vijf tips om uitsluiting aan te pakken

Steven groeide op in armoede. Hij roept je op om een deur te worden in de muren van uitsluiting. De metafoor komt van Germaine, één van onze vrijwilligers. “Besef dat we deuren kunnen zijn in de muren waar mensen op botsen”, zei ze onlangs. We inspireren je graag met vijf tips om zelf zo’n deur […]

Lees meer

Warm, warmer, warmst. Steun jij de SAAMO-projecten van De Warmste Week?

Vlam mee voor een warme Jeugd met deze SAAMO-projecten

Niet iedereen groeit op zonder zorgen. Daarom vlamt De Warmste Week dit jaar voor meer veilige plekken voor kinderen en jongeren. Want elk kind heeft recht op een warme jeugd, vol kansen om zich te ontplooien en om zorgeloos te spelen, te puberen en plezier te maken.

Lees meer

VIP’s (Very Inspired Participants) beleven de kracht van onze projecten

Inspirerende projectbezoeken voor 30 jaar SAAMO Limburg

Wat is opbouwwerk precies? Je weet het pas echt als je onze projecten bezoekt. Daarom nodigden we voor onze 30ste verjaardag beleidsmakers, BV’s en influencers uit in ons kloppend hart: onze projecten. Daar maakten ze kennis met de kracht van onze opbouwwerkers én van mensen in een kwetsbare positie.

Lees meer

“Wij pakken de structuren in de samenleving aan die zorgen voor uitsluiting.”

Directeur Claudia Mellebeek over 30 jaar SAAMO Limburg in HBVL

Heusden-Zolder – Toen ze begon, had Claudia Mellebeek (48) gehoopt dat haar job vandaag niet meer bestond. “Ik dacht dat ik de wereld kon veranderen”, lacht de Houthalense. “Nu weet ik beter. SAAMO Limburg bestaat nu 30 jaar en zal over 30 jaar nog nodig zijn. Armoede en uitsluiting zullen er helaas nog altijd zijn. […]

Lees meer