Nieuws

Ons laatste nieuws

Armoedebarometer: wie in armoede leeft krijgt het moeilijker

SAAMO-projectcoördinator Seppe schrijft armoedebarometer 2022

Decenniumdoelen bracht de armoedebarometer voor het jaar 2022 uit. Armoede stagneert. Maar wie in armoede leeft krijgt het moeilijker. De armoedekloof is dus dieper geworden. SAAMO Limburg is lid van Decenniumdoelen. Meer nog, SAAMO-projectcoördinator Seppe Vanhex schreef dit jaar de armoedebarometer.

Lees meer

Buurtopbouwwerker Emine Sahin versterkt sociale cohesie in de Genkse wijk

Zomerreeks Bruggenbouwers in De Morgen

In deze reeks belichten we de bruggenbouwers die in deze maatschappij de kloof tussen mensen helpen verkleinen en die samen-leven makkelijker of mooier maken. Buurtopbouwwerker bij SAAMO Limburg Emine Sahin (36). ‘Je moet je niet blindstaren op de problemen, maar inzetten op de mogelijkheden. Die zijn er altijd.’

Lees meer

Zomerreeks: 10 verhalen van verbinding en innerlijke kracht

Beluister de verhalen via Radio SAAMO Limburg

Heb je ooit nagedacht over de bijzondere paden die mensen bewandelen? Het is verbazingwekkend hoe we allemaal onze eigen unieke verhalen hebben, gevuld met uitdagingen en veerkracht. Deze zomer nemen we je mee op een boeiende ontdekkingsreis door het leven van 10 buitengewone mensen. Laat je inspireren door hun belevenissen, hun dromen en de waardevolle […]

Lees meer

SAAMO Limburg breidt buurtwerk uit in Stad Genk

Buurtopbouwwerk Winterslag en Sledderlo

Met plezier verwelkomen we Ann en Hester in ons SAAMO-team. Tot nu waren zij voor Stebo werkzaam in het buurtopbouwwerk in Genk (Winterslag en Sledderlo). Stebo nam initiatief om hun overeenkomst voor het buurtopbouwwerk met de stad Genk, over te dragen aan SAAMO Limburg. Ann en Hester zetten hun vertrouwde werking in Genk verder, maar […]

Lees meer

Hoe pak je eenzaamheid aan in je gemeente of organisatie?

Onderzoek bevestigt link tussen eenzaamheid en armoede

Wie in armoede leeft, loopt een groter risico op eenzaamheid. Zowel armoede als eenzaamheid zijn complexe problemen, zonder eenvoudige oplossingen. SAAMO Limburg ging in gesprek met maatschappelijk kwetsbare groepen en bundelde signalen en risicofactoren rond eenzaamheid. Met onze aanbevelingen kunnen organisaties en lokale besturen eenzaamheid mee helpen verminderen.

Lees meer

Tijd voor een kostenbewust onderwijs, nú

Voor de toekomst van onze kinderen

Elf miljoen euro aan onbetaalde schoolfacturen, dat bracht het gemeenschapsonderwijs aan het licht. Het debat over betaalbaar onderwijs is terug van nooit weggeweest.

Lees meer

Week van Verbondenheid 2023

Tafel mee van 26 mei tot 4 juni

Doe jij mee met De Langste Tafel? Want samen eten verbindt mensen over leeftijden en culturen heen.

Lees meer

Sloop muren tussen mensen

Opbouwwerker Karima over de Bond zonder Naam-spreuk

Met de Week van Verbondenheid nodigen Bond zonder Naam en SAAMO je uit om op te komen voor meer menselijke warmte en oprechte verbinding. Om muren te breken. Muren waarachter eenzaamheid schuilgaat en muren tussen mensen. Karima Boutliss is opbouwwerker bij SAAMO Limburg. Als ervaringsdeskundige weet zij dat er veel verdriet en eenzaamheid schuilt achter […]

Lees meer

Solidair met bewoners en opbouwwerkers in Denderleeuw

Het gemeentebestuur van Denderleeuw besloot de samenwerking met SAAMO Oost-Vlaanderen na jarenlange positieve beoordelingen stop te zetten. Deze beslissing kunnen we niet begrijpen. Het raakt aan een belangrijk aspect van het opbouwwerk: het beleid als geëngageerde en kritische compagnon de route uitdagen om een sterk sociaal beleid vorm te geven.

Lees meer

Gezondheids-, kook- en creaprojecten versterken daklozen

Café Anoniem is zoveel meer dan een daklozenopvang

In Café Anoniem kunnen bezoekers goedkoop eten, drinken, douchen, hun gsm opladen, kleren wassen, spullen opbergen in lockers … Dit dienstenaanbod is niet louter een doel op zich. Het is tegelijkertijd een middel om dak- en thuislozen te versterken.

Lees meer

Buurtiftar verbindt 100 moslims en niet-moslims

Samen de vasten breken in het buurthuis van Waterschei

In de Genkse wijk Waterschei kwamen 100 moslims en niet-moslims samen om de vasten te breken en een ‘Nacht in de Ramadan’ te beleven. Al voor de 3de keer genoten buurtbewoners en bezoekers een nacht lang van warme gesprekken, sfeervolle tradities en multiculturele gerechten in het buurthuis.

Lees meer

Hoe kan je als school beter communiceren met kwetsbare gezinnen?

10 tips van (groot)ouders in armoede

Hoe bouw je een rijke relatie op met ouders in armoede? (Groot)ouders van armoedevereniging OnderOns in Sint-Truiden hebben 10 tips voor scholen om hun communicatie beter af te stemmen op kwetsbare gezinnen. Gelijke onderwijskansen en ouderbetrokkenheid gaan immers hand in hand.

Lees meer