Streetcoffees brengen daklozen en buurt samen

Het verhaal achter de Streetcoffees van Café Anoniem


Project(en)

Café Anoniem

Het succesingrediënt voor verbinding tussen daklozen en buurtbewoners van een opvanginitiatief bleek Streetcoffee. Het eenvoudige recept kreeg er zelfs een toef slagroom bovenop in de vorm van een sterke samenwerking met vzw Alternatief dat daklozen met persoonlijke begeleiding aan een job helpt.

 

Hoe kwamen jullie op het idee van de Streetcoffees?

Opbouwwerker Salvatore Lampariello: “Buurtwerker Jonas van de stad Hasselt organiseerde Buurtbabbels in de wijk Runkst. Omdat Café Anoniem op termijn naar Runkst verhuist, nam ik alvast deel aan de Buurtbabbels om kennis te maken met de buurt en de buurtwerkers.

 

De buurtbewoners reageerden erg kritisch op de toekomstige verhuizing. Zo kwamen we op het idee om Streetcoffees te organiseren om verbindingen te leggen tussen de gasten van Café Anoniem (zo noemen we de daklozen die er over de vloer komen) en de wijk Runkst. Met de Streetcoffees leerden de mensen onze gasten persoonlijk kennen in plaats van via de verhalen die de ronde doen.

 

streetcoffee

 

Ondertussen zijn er ook Streetcoffees in de Heilig Hartwijk. Waarom?

Salva: “Aangezien de verhuizing nog niet voor meteen is, besloten we ook Streetcoffees in onze eigen Heilig Hartwijk te organiseren. Ook daar willen we inzetten op verbinding.”

 

Wat moeten we ons precies voorstellen bij Streetcoffees?

Salva: “We wandelen met een 6 à 8 gasten van Café Anoniem naar een plein in de wijk. We hebben dan een bolderkar bij gevuld met thee, koffie, water en koekjes. We maken het ons gezellig op de banken of picknicktafels en de gesprekken volgen vanzelf.”

 

streetcoffee

 

Waaraan merk je dat de Streetcoffees echt voor verbinding zorgen?

Salva: “Er komen steeds meer mensen uit de wijk. We maken reclame op sociale media en ondertussen is er ook veel mond-tot-mondreclame. Toevallige passanten houden nieuwsgierig halt. Netwerkpartners komen ook een kijkje nemen: Alternatief, Groep Intro, het CLB, de schepen …

 

In het begin was het moeilijk om de gasten te motiveren, maar eten werkt altijd. Na de Streetcoffee maken we met de gasten ook nog samen eten klaar in Café Anoniem.

 

Een anecdote? Er was een buurtbewoner die niet wilde dat het nieuwe Café Anoniem naar Runkst verhuisde. Toen ik vroeg waar hij precies woonde, bleek dat het huidige Café Anoniem dichter bij zijn woning ligt dan het toekomstige. Inmiddels komt hij geregeld naar Café Anoniem om een koffie te drinken. Zo zie je hoe positieve beeldvorming voor verbinding kan zorgen.”

 

streetcoffee

 

Versterken de Streetcoffees ook samenwerkingen?

Salva: “Dankzij de Streetcoffees ontstond er een heel succesvolle samenwerking met vzw Alternatief en jobcoach Veerle Raemen. Veerle houdt nu 1 dag per maand zitdag in Café Anoniem. Ze heeft al meerdere gasten geholpen. Als je op zoek bent naar een job, kijkt ze verder dan alleen die job. Ze zoekt wat je eerst nodig hebt en gaat als een buddy mee op pad: een woning, psychische ondersteuning … Ze helpt met papieren of kadert de zaken goed aan potentiële verhuurders en werkgevers.

 

Zo hielp Veerle een dakloze aan een woning en een stagecontract bij Koevert. Na zijn stagemaand krijgt hij er een vast contract onder artikel 60. Ook een dakloze vrouw hielp ze aan een job. Deze mevrouw heeft 2 diploma’s maatschappelijk werk, maar belandde door een zware depressie op straat. Ook zij heeft nu onderdak gevonden en werkt als poetshulp.”

 

Dit artikel maakt deel uit van de zomerreeks van SAAMO Limburg.

We vierden 30 jaar SAAMO Limburg met een foto-expo die onze projecten in beeld bracht. Deze zomer ontdek je de verhalen achter de foto’s.