Deze SAAMO-projecten doen mee met Erfgoeddag 2024

'Thuis' in de pluktuin, in het inloophuis, in de cité en op wielen

Wat maakt van een huis een echte thuis? Waaruit bestaat dat thuisgevoel? Op zondag 21 april laten drie SAAMO-projecten je kennismaken met een bijzondere manier van thuis voelen die verder gaat dan je eigen (t)huis. Ook in je vereniging of buurt kan je je immer thuis en verbonden voelen.

 

Ontdek hoe planten én verbinding groeien in Pluktuin Vlakveld

 

Op Erfgoeddag kan je de sfeer opsnuiven en inspiratie opdoen in Pluktuin Vlakveld. Opbouwwerker Nicole: “Pluktuin Vlakveld is een initiatief van enkele vrijwilligers in Vlakveld gecreëerd met financiële steun van de stad Genk. Met het buurtopbouwwerk werken we ook al jaren aan buurtgroen en tuinieren we in bakken bij het buurthuis. Onze gedeelde interesse voor bloemen, vruchten en groenten leidde al snel tot samenwerking: op de jaarlijkse oogstfeesten en nu op Erfgoeddag. Als buurtopbouwwerker probeer ik heel de buurt te betrekken bij de Pluktuin. We willen iedereen de kans geven om mee te tuinieren. Samen leren we van elkaar en reiken we elkaar handvatten aan om ook thuis met groene vingers aan de slag te gaan. Zondag leid ik de zaden-ruilmarkt in goede banen en help ik bij de praktische organisatie.”

 

We verwelkomen je graag zondag van 11 tot 13.30u in de Hoogstraat 126 in Genk. Meer info

 

erfgoeddag_vlakveld

 

Ervaar het cité-gevoel in Beringen-Mijn

 

Opbouwwerker Patrick Moons werkte samen met de stad Beringen en enkele verenigingen activiteiten voor Erfgoeddag uit: “In Beringen-Mijn kent het thuisverhaal van Erfgoeddag 3 luiken. De vereniging Citévolk Spreekt bouwde een fotoexpo op in de mijnkathedraal met foto’s van vroeger tot nu: wat maakt van je huis een thuis? Ze bouwde ook een woonkamer van vroeger na. In het inloophuis en het ontmoetingshuis van Acli La Baracca vzw focussen we op je tweede thuis: een vereniging of plaats waar je je thuis voelt. Dat thuisgevoel brengen we in beeld met foto’s en citaten van bezoekers. Ten slotte is er het 3de luik: je thuis voelen in de buurt Beringen-Mijn. Je kan een wandeling van 5 km door de cité maken met de ErfgoedApp. Op een 20-tal plekken kan je even halt houden om meer te weten te komen over het citégevoel, zowel vroeger als nu.”

 

Je bent zondag welkom in het Inloophuis van 10 tot 17 uur, Alfred Habetslaan 17 in Beringen. Meer info

 

erfgoeddag_inloophuis

 

Dompel je onder in de woonwagencultuur van de Voyageurs

 

Voor woonwagenbewoners betekent ’thuis’ familie, verbondenheid én een huisje op wielen. Voyageurs koesteren een nomadische levenswijze en het vrijheidsgevoel dat daarmee gepaard gaat. Het wonen op wielen staat centraal in hun leefwijze. Op Erfgoeddag kan je de woonwagencultuur ontdekken. Bewonder een authentieke woonwagen alsook een mobilehome of caravan. Maak kennis met enkele woonwagenbewoners. Spreek hen aan en stel gerust enkele vragen. Hoe voelt het om te leven in een woonwagen? Waarom is een woonwagenterrein een thuis? Daarnaast toont de tentoonstelling de eigenheid van de woonwagencultuur. Luister naar amusante podcast afleveringen, waarbij de woonwagenbewoners hun verhaal vertellen gelinkt aan allerlei thema’s. De kers op de taart is een heuse ‘spoken word performance’ waarbij de woonwagenbewoners hun verhaal op een wel heel bijzondere manier voordragen.

 

We ontmoeten je zondag graag van 11 tot 17u op het Kerkplein van de Sint-Martinuskerk, Berglaan z/n in Genk. Meer info

 

erfgoeddag_voyageurs