MAI-HOME stimuleert energiezuinig woongedrag met AI

Energiearmoede bestrijden met technologie en gedragsverandering


Project(en)

MAI-HOME

Het project MAI-HOME zet kunstmatige intelligentie in om energiearmoede en CO₂-uitstoot te verminderen. SAAMO Limburg werkt samen met Nederlandse en Vlaamse partners aan dit grensoverschrijdende initiatief dat in september 2023 startte onder leiding van projectverantwoordelijke Open Universiteit.

 

Technologie alleen is niet voldoende om deze complexe problemen op te lossen. Daarom combineert MAI-HOME technologische innovaties met het investeringsbeleid van huisvestingsmaatschappijen en gedragsverandering bij bewoners.

 

Na renovatie toch een hoger verbruik

 

Kwetsbare groepen wonen vaak in slecht of matig geïsoleerde woningen. Huurders zijn voor verduurzaming afhankelijk van de verhuurders. Als er dan gerenoveerd is, blijkt de uitstoot toch hoger dan verwacht door het woongedrag van de huurders. Na renovatie denken bewoners dat het niet meer nodig is om extreem zuinig om te gaan met energie en stijgt het verbruik. Kortom: om energiearmoede en reductie tegen te gaan is er meer nodig dan renovatie, beleid of technologie.

 

mai-home

 

Woongedrag blijvend veranderen

 

MAI-HOME wil beter begrip van en meer grip krijgen op het woongedrag van mensen in een kwetsbare positie met als doel energiearmoede bestrijden en CO₂-uitstoot terugdringen.

 

SAAMO-opbouwwerker Verdiana legt de aanpak uit: “Het project installeert een set sensoren in pilotwoningen van huisvestingsmaatschappijen in België en Nederland. Deze brengen onder meer het woongedrag in kaart. Een zelflerend algoritme adviseert de bewoners vervolgens hoe ze hun gedrag kunnen aanpassen om hun energierekening te verlagen. Gamification en sociaal leren stimuleren bewoners om hun gedrag bij te sturen. Privacy, cyberveiligheid en duurzaamheid (lees: hoe kan je het volhouden?) zijn voortdurende aandachtspunten.

 

MAI-HOME biedt een vernieuwende benadering om energiearmoede aan te pakken en bewoners te ondersteunen bij energiebesparing. Door inzicht te krijgen in woongedrag en dit te combineren met slimme technologieën hebben we impact op zowel sociale als milieuproblemen.”

 

mai-home

 

Verduurzaming woningen

 

Het project gaat dus na hoe technologie in woningen bewoners kan ondersteunen bij hun woongedrag. Maar daar blijft het niet bij. Ook huisvestingsmaatschappijen leren uit het project. Zij ondervinden met welke combinatie van digitale technologieën en investeringen ze sneller en effectiever energiearmoede aanpakken en hun woningen verduurzamen.

 

mai-home

 

Samenwerking

 

In het MAI-HOME-project werken vijf huisvestingsmaatschappijen en woningcorporaties en in Vlaanderen samen met Kmo’s, organisaties en kennisinstellingen. Iedere partner brengt zijn eigen kennis en kennisvragen in. De pilotwoningen bevinden zich in de provincies Belgisch en Nederlands Limburg, Antwerpen en Noord-Brabant.

 

mai-home partners

 

Subsidies

 

Met steun van het Interreg Vlaanderen-Nederland programma van de EU, de Provincie Limburg en het Ministerie van Economische Zaken is MAI-HOME een veelbelovend voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking om sociale en milieuproblemen aan te pakken.

 

interreg       provincie logo        ministerie logo