Verbinding aan de Langste Tafel van OnderOns

Het verhaal achter de Week van Verbondenheid

Jaren geleden ontstond de Week van Verbondenheid in de schoot van onze dorpsrestaurants. De vrijwilligers van deze buurtrestaurants stelden vast dat ze ondanks de laagdrempeligheid toch niet alle buurtbewoners bereikten. Met gerichte acties probeerden ze tijdens de Week van Verbondenheid meer mensen te overtuigen om mee aan de Langste Tafel te schuiven. Ook onze armoedeverenigingen en buurtwerkingen sloten zich aan bij de actieweek die streeft naar meer verbinding en minder eenzaamheid.

 

Welke activiteit organiseert OnderOns tijdens de Week van Verbondenheid?

Opbouwwerker Stef: “OnderOns doet elk jaar mee met de Week van Verbondenheid. We vragen dan aan de stad of we een hele lange tafel op de stoep voor ons ontmoetingshuis mogen plaatsen. Een namiddag lang nemen onze bezoekers, partners en buurtbewoners plaats aan onze Langste Tafel om samen croques te eten. Voor een symbolische 1 euro mag je 2 à 3 croques eten.”

 

week van verbondenheid

 

Welke partnerorganisaties schuiven mee aan?

Stef: “50 à 60 medewerkers van onze partnerorganisaties komen langs, vaak tijdens hun lunchpauze: WIL, CAW, kinderopvang De Egeltjes, activeringscentrum TreAde, Kind en Gezin … Ook het schepencollege nodigen we uit. De Langste Tafel vormt dus een ideaal professioneel netwerkmoment om alle banden nog eens aan te halen.”

 

week van verbondenheid

 

Waarom nodigen jullie ook de buurt uit?

Stef: “Met de Langste Tafel willen we ook verbinding creëren met de buurtbewoners en onze integratie in de buurt bevorderen. Zo tonen we dat de buurtbewoners ons altijd mogen aanspreken als ze met vragen of bekommernissen zitten.

 

Ook passanten houden vaak even halt en vragen wat er gebeurt. Zo’n lange rij tafels vormt natuurlijk een heel zichtbare activiteit, wat de nieuwsgierigheid van voorbijgangers prikkelt.”

 

week van verbondenheid

 

En dan zijn er nog de vaste bezoekers. OnderOns heeft ook een dienstenaanbod voor daklozen. Doen zij ook mee?

Stef: “We organiseren de Langste Tafel bewust tijdens één van onze vaste inloopmomenten. Dan is de opkomst het grootst. In het begin kozen we een woensdag omdat OnderOns dan normaal gezien niet open is, maar onze bezoekers hebben die dag meestal andere plannen en gewoontes.

De daklozen die gebruik maken van onze badkamer, wasmachine en lockers, vormt een kleine, wisselende groep van onze bezoekers. Sommigen schuiven mee aan aan de Langste Tafel, anderen zoeken de drukte dan liever niet op en eten in ons tuintje.”

 

week van verbondenheid

 

Zo’n Langste Tafel vraagt wel wat helpende handen. Wie helpt er mee?

Stef: “Voor de organisatie van onze Langste Tafel kunnen we rekenen op de hulp van een 10 à 15-tal vrijwilligers. We komen dan ’s morgens samen en verdelen de taken zoals de croques smeren, de croques bakken, aan de kassa zitten …”

 

Dit artikel maakt deel uit van de zomerreeks van SAAMO Limburg.

We vierden 30 jaar SAAMO Limburg met een foto-expo die onze projecten in beeld bracht. Deze zomer ontdek je de verhalen achter de foto’s.