Lespakket SO Woonwagenbewoners

Via dit lespakket brengen we de typische cultuur en eigenheid van de woonwagenbewoners in beeld voor een correcte en realistische beeldvorming.

 

Jongeren vormen een beeld van de samenleving, van subculturen, van minderheidsgroepen. Dit beeld klopt helaas niet altijd met de realiteit. Voyageurs hebben ook te maken met zo’n foutieve beeldvorming waardoor er nood is aan een rechtzetting. Als leerkracht is het niet altijd makkelijk om jongeren in de klas te laten reflecteren over stereotypering en vooroordelen.  SAAMOLimburg en Kleur Bekennen werkten daarom een lespakket “Woonwagenbewoners in de kijker” uit. Als leerkracht krijg je hierdoor de kans om te werken rond diversiteit, rond beeldvorming en natuurlijk rond de voyageurs.

 

De methodieken in de bundel geven de jongeren de kans om stil te staan bij hun beeldvorming over andere subculturen en minderheidsgroepen. Hierdoor maken de leerlingen kennis met de voyageurs. Woonwagenbewoners zijn in België een kleine minderheid die al te vaak verward worden met zigeuners. Nochtans zijn zij autochtone Belgen die omwille van hun cultuur kiezen om te wonen ‘op wielen’.

 

Het lespakket is gemaakt voor leerkrachten SO en maakt deel uit van de educatieve koffer ‘Woonwagenbewoners in de kijker’. Dit bestaat uit: het servicepakket waar je de nodige achtergrondinformatie in kan vinden, het lespakket en de educatieve spelkoffer. Leerkrachten die een wereldburgerproject willen opstarten rond diversiteit en beeldvorming vinden hier voldoende concrete lesideeën in. De verschillende methodieken zijn rechtstreeks toepasbaar in de klas en zijn afgestemd op 1 lesuur (50 min) of 2 lesuren (100 min).

 

Lees de publicatie hier.