Dorpsrestaurants op het menu!

In de voorbije jaren zijn de dorpsrestaurants erg sterk ingeburgerd in Limburg.

Eten moet iedereen. Maar veel mensen besteden er weinig aandacht aan. Zeker als ze alleen zijn of materiële, fysische, psychische of financiële beperkingen hebben. Samen eten is dan een enorme stap om die mensen te bereiken en er actief mee aan de slag te gaan. Nagenoeg elk lokaal bestuur organiseert inmiddels geregeld een dorpsrestaurant, vaak op meerdere plaatsen en momenten in de gemeente.

Een dorpsrestaurant is een laagdrempelige voorziening om ook kwetsbare mensen Gezond, Gezellig, Goedkoop en Gemakkelijk een warme maaltijd aan te bieden in hun eigen omgeving. Het is een sociaal gebeuren met hart en ziel gedragen door vrijwillige medewerkers. De mensen die er naar toe komen nemen actief deel en bepalen mee de vorm waarin het gestalte krijgt.

Het concept is eenvoudig, maar de impact groot. Dorpsrestaurants brengen mensen samen, stimuleren onderlinge hulp, versterken de dorpsgemeenschap, activeren mensen, laten senioren toe om langer in eigen omgeving te wonen, creëren sociale tewerkstelling en zinvol vrijwilligerswerk, herwaarderen parochiezaaltjes en zijn een springplank voor nieuwe (dorps)voorzieningen op maat van de deelnemers.

 

Lees de publicatie hier.