Nieuw ingerichte parkzone met bewonersinspraak in Lanklaar

Ontmoetingsplek versterkt sociale cohesie

De vernieuwde parkzone in Lanklaar is een knap staaltje van community building en samen publieke ruimte vormgeven. Samen met toegang tot grondrechten zijn dat de accenten van het buurtopbouwwerk in Dilsen-Stokkem.

 

Inhuldiging van parkzone

 

parkzone lanklaar

 

Opbouwwerker Ester Potargent: “In de wijk Noteborn-Bonekamp in Lanklaar gaven we een groene zone vorm met inspraak van de bewoners. We richtten een plein in met barbecues, banken, speeltoestellen en een sport- en speelruimte voor bijvoorbeeld Kubb.

 

Samen met de buurt stelden we een pleinreglement op. Wat vinden de bewoners zelf belangrijk bij het gebruik van het plein? Die basisregels staan op panelen op het plein.

 

parkzone lanklaar

 

In september organiseerden we al een eerste geslaagde testbarbecue. Onlangs kregen de openbare barbecues hun definitieve plek. Wie wil, mag voortaan zijn vlees, vis of groenten erop grillen.

 

We huldigden de nieuwe ontmoetingsplek feestelijk in met de bewoners van de wijk. We trakteerden op drankjes en hapjes bereid op de barbecue. Ook was er randanimatie zoals grime voor de kinderen.”

 

parkzone lanklaar

 

Participatietraject

 

Burgemeester Sofie Vandeweerd: “Het stadsbestuur investeerde in nieuwe speeltoestellen, een petanqueveld en een voetbalpleintje. Binnenkort volgen ook nog een basketbalveldje en de vernieuwing van het wandelpad. Samen met SAAMO Limburg en Uit De Marge werden via een subsidie van de Koning Boudewijnstichting buurtbarbecues en picknickbanken aangekocht. Daarnaast werden er ook diverse klimaatbomen geplant, met steun van de provincie Limburg.

 

We kunnen samen met alle partners en de buurtbewoners terugblikken op een geslaagd participatietraject met een mooi eindresultaat. Laat de lente maar komen!”

 

parkzone lanklaar

 

Sociale cohesie versterken

 

Schepen Ingrid Erlingen: “De herinrichting en opwaardering van de parkzone in Lanklaar draagt bij aan de samenhang omdat we ontmoetingsplekken en -mogelijkheden creëren. Het verhoogt ook de aantrekkelijkheid van de buurt. Buren die samen activiteiten doen, werken zelf aan de versterking van de sociale cohesie in hun buurt.

 

Met SAAMO Limburg als partner willen we als stad inzetten op het versterken van buurtnetwerken. We organiseren daarom inspraak en activiteiten, en stimuleren samenwerking tussen buurtbewoners. Ook verstrekken we informatie en advies aan buurtbewoners.”

 

parkzone lanklaar