Chris, vrijwilliger van de pluktuin

Week van de Vrijwilliger #3

Vorig jaar startte armoedevereniging Ons Centrum met een pluktuin: een idee van vrijwilliger Chris. De oogst van de pluktuin is voor de bezoekers: bereide maaltijden die je ter plekke kan eten of groentepakketten voor thuis.

 

Hoe kwam je op het idee om te starten met een pluktuin?

 

Chris: “Ik heb groene vingers. Ik vond het plezant om ook in Ons Centrum iets met groen te doen. Iets waar mensen iets aan hebben.”

 

pluktuin

 

Wanneer en hoe zijn jullie gestart met de pluktuin?

 

“Vorige lente zijn we met de pluktuin gestart. We maakten 6 moestuinbakken met 3 compostbakken die we in de helft zaagden. Van de gemeente Leopoldsburg kregen we zwarte grond. Op de markt kocht ik kleine plantjes: tomaten, komkommers, paprika’s, pepers, sla …

 

pluktuin

 

Komt er veel werk kijken bij zo’n pluktuin?

 

“Elke woensdag werkte ik in de pluktuin: tomaten dieven, planten opbinden, oogsten … Tijdens de zomer kwam ik zelfs elke dag langs om water te geven.”

 

pluktuin

 

Wat doen jullie met de oogst?

 

“De vrijwilligers plukken de rijpe groenten. We maken er koude schotels mee voor de bezoekers. Of we geven hen groenten mee naar huis.”

 

pluktuin

 

Wat doen jullie in de koude maanden met de pluktuin?

 

“Ook in het najaar kan je zaaien. In september zaaide ik nog winterprei. Er zijn heel wat wintergroenten die lekkerder zijn na een nachtje vorst.”

 

Wat zijn de toekomstplannen?

 

“De werkgroep van de pluktuin is onlangs terug gestart met heel veel plannen: nog meer bakken voor erwten, bonen, pompoenen …, leifruit, bloemen …”