Goedkeuring voor 17 Limburgse Zorgzame Buurten


Project(en)

Zorgzame buurten

In het voorjaar 2021 lanceerde Vlaams minister Wouter Beke een projectsubsidie voor 100 Zorgzame buurten in Vlaanderen. Lokale besturen (maar ook zorg en welzijnsorganisaties) werden hierdoor uitgedaagd om hun sociaal beleid af te stemmen op het buurtniveau, dicht bij de bewoners. Deze oproep werd met veel enthousiasme onthaald. In totaal werden 114 projecten weerhouden, waarvan maar liefst 17 Limburgse projecten.

 

Seppe Vanhex, teamcoördinator van SAAMO Limburg: “We zijn fier te kunnen zeggen dat SAAMO Limburg betrokken is bij de meeste dossiers. Onze opbouwwerkers Sema, Lindsay, Mara en Verdiana zullen samen met Rudi, Katleen en mijzelf de komende twee jaar verschillende gemeenten ondersteunen in de ontwikkeling van zorgzame buurten. Zo kunnen we de juiste bruggen bouwen tussen welzijn en zorg, maar ook tussen vrijwilligers en professionals en tussen buurtbewoners onderling.”

 

 

Bijzondere aandacht gaat daarbij voor ons uit naar degenen die de weg naar hulp niet vinden en/of nood hebben aan sociaal contact. Sleutelen aan zorgzame buurten geeft die uitdaging vorm. We vertaalden de definitie van zorgzame buurten (minister Wouter Beke) naar enkele kenmerken die deze verbinding tussen buren en de toegang tot het welzijnsaanbod weergeven. Die zorgzame buurten komen er niet vanzelf. Het vraagt om een langdurige, volgehouden inspanning van het lokaal bestuur als regisseur van deze partnerschappen.

 

We danken hierbij nog eens de pilootgemeentes Gemeente Pelt en Hamont-Achel voor de fijne samenwerking van de afgelopen jaren.

 

 

Benieuwd in welke gemeenten nog zorgzame buurten ontwikkeld zullen worden? Check https://www.zorgenvoormorgen.be/zorgzamebuurten/projecten