Buurtiftar verbindt 100 moslims en niet-moslims

Samen de vasten breken in het buurthuis van Waterschei

In de Genkse wijk Waterschei kwamen 100 moslims en niet-moslims samen om de vasten te breken en een ‘Nacht in de Ramadan’ te beleven. Al voor de 3de keer genoten buurtbewoners en bezoekers een nacht lang van warme gesprekken, sfeervolle tradities en multiculturele gerechten in het buurthuis.

 

3 religieuze feesten

 

Opbouwwerker Emine: “2023 is een bijzonder jaar omdat 3 belangrijke religieuze feesten samenvallen: het christelijke paasfeest, het orthodoxe Pasen en de Ramadan. Hoe mooi is het niet om onder één dak alles samen te beleven met respect en gevoel van samenhorigheid. Diversiteit in alle vormen.”

 

Onverwachte steun uit de buurt

 

Emine: “Toen ik mijn affiches van de ‘Nacht in de Ramadan’ ging halen bij de drukkerij kreeg ik een onverwachte reactie. De drukker vertelde dat hij de affiches niet ging aanrekenen omdat hij het zo’n mooie en waardevolle activiteit vond. Met de gratis affiches wou hij er mee aan bijdragen. Mooi toch?

 

Dit jaar hebben we voor het eerst de hoofdmaaltijd uitbesteed. Cateraar Cihan uit Sledderlo heeft 100 maaltijden gekookt en geleverd. We hebben er helemaal niets voor moeten betalen. We bedanken Cihan dan ook heel graag voor zijn steun.”

 

Full house

 

Emine: “Na de bekendmaking waren we al snel volzet. Hierdoor heb ik helaas veel mensen moeten teleurstellen die zich nog wilden inschrijven. Het is hartverwarmend dat er zoveel interesse was in het concept om samen met moslims en niet-moslims een nacht door te brengen in ons buurthuis, helemaal in de Ramadan-sfeer.

 

Voor wie niet tijdig inschreef, was er wel een kleine troost. Na het eten kon iedereen nog iets komen drinken in de loungehoek. Er waren ook nog dessertjes over van het dessertenbuffet.

 

Na het breken van de iftar kregen we nog een 30-tal bezoekers over de vloer die niet bij ons gegeten hebben. Ze zakten af naar ons buurthuis om snel nog even de sfeer op te snuiven en omdat het toch nog de hele nacht duurde. Zo was er een Marokkaanse vrouwengroep die van een andere iftar kwam. Ook collega’s van stad Genk sprongen voor de sfeer en gezelligheid nog even binnen.

 

Gedeeld dessertenbuffet

 

Deelname aan de iftar was gratis. De deelnemers moesten wel een dessert meenemen voor het gedeeld dessertenbuffet. Dat buffet vormde dus een heel gevarieerde en multiculturele afsluiter van de maaltijd.

 

’s Nachts bakten de vrijwilligers nog vers brood (börek) en serveerden rauwkost, fruit, gekookte eitjes …  Echt afsluiten deden we pas om half 4 in de ochtend.”

 

Met dank aan de vrijwilligers

 

Emine: “Ik wil mijn vrijwilligersploeg van harte bedanken! Ze hebben letterlijk dag én nacht zo hard gewerkt. Dankzij hun inzet hebben we dit mooi samenzijn mogen beleven. Ik ben echt supertrots op alle vrijwilligers die we hier in ons werking hebben. Ze zijn allemaal goud waard.

 

Ook fotografe Büsra wil ik bedanken voor de mooie sfeerbeelden.”

 

Buurtiftar in beeld

 

Vrijwilligers helpen in de keuken

buurtiftar

 

Breken van de vasten om 20.39u

buurtiftar

 

Potluck multicultureel dessertenbuffet

buurtiftar

 

Live muziek

buurtiftar

buurtiftar

 

Hennaschilderen

buurtiftar

buurtiftar

 

Infostand islam

buurtiftar

 

Marokkaanse lounge

 buurtiftar

 

Koffie en traditionele theesoorten

buurtiftar

 

Een broodmaaltijd rondt de nacht af.

buurtiftar