Word een deur in de muren van uitsluiting

Vijf tips om uitsluiting aan te pakken

Steven groeide op in armoede. Hij roept je op om een deur te worden in de muren van uitsluiting. De metafoor komt van Germaine, één van onze vrijwilligers. “Besef dat we deuren kunnen zijn in de muren waar mensen op botsen”, zei ze onlangs. We inspireren je graag met vijf tips om zelf zo’n deur te worden.

 

 

Klaar om samen uitsluiting aan te pakken?

 

1. Zie de Muren

Zie je de muren van uitsluiting? Niet makkelijk. Maar wel nodig om er een deur in te zijn, om ze weg te nemen en om te voorkomen dat mensen ertegen botsen.

 

Enkele voorbeelden:

  • De mens voor de muur: Ellen, een poetshulp met twee dochters, worstelt met een vochtig en koud appartement. De muur? Hoge huurprijzen en een tekort aan betaalbare woningen.
  • De mens voor de muur: Elias, een ambitieuze ober, wordt afgewezen vanwege zijn huidskleur en taalachtergrond. De muur? Racisme dat deuren sluit voor getalenteerde individuen.

 

2. Praat Met en Niet Alleen Over

Hoe zou je het vinden als anderen voor jou beslissen wat een goede manier van leven is? SAAMO roept op om met elkaar te praten en minder over elkaar. Inclusieve gesprekken bevorderen verbondenheid en begrip.

 

  • Tip: Volg Tim ‘S Jongers, directeur van de Nederlandse Wiardi Beckman Stichting, die opgroeide in armoede. Hij benadrukt het belang van een breder perspectief in het beleid. Dit zei hij onlangs in de krant: “Vandaag wordt alles beslist door een clubje van 15 procent van de bevolking. Mensen die aan drie kenmerken beantwoorden: ze zijn hoogopgeleid, gezond en bovengemiddeld gelukkig met het leven. Bovengemiddeld tevreden over hun woonsituatie, de zorg, de arbeid en de leefomgeving. Terwijl we volop in een woon-, zorg-, arbeidsmarkt- en stikstofcrisis zitten. Over al die dingen moeten die 15 procent gelukkigen beleid voeren?” (De Tijd, 21/04/2023)

 

3. Doe aan ‘Putdenken’

Voor beleidsmakers: behandel uitsluiting als een put. Demp de put om uitsluiting te voorkomen en zet sterke ladders in om mensen uit uitsluitingssituaties te halen.

 

  • Voorbeeld: De ACT-tool voor eerlijke sollicitaties en het Samen Op Straat-model om de talenten van jongeren in te zetten voor de gemeenschap.

 

4. Koester Mensenrechten

Iedereen heeft mensenrechten, en het is aan ons om ze te beschermen. Blijf waakzaam voor muren die een menswaardig leven in de weg staan. SAAMO staat klaar om op te komen voor mensenrechten.

 

  • Tip: Als je een goed leven hebt, kijk dan naar het onrecht om je heen, spreek je uit tegen onrecht en strijd mee voor een goed leven voor iedereen.

 

5. Trek Politiek naar Je Toe

Politiek bepaalt onze samenleving. Bekijk verkiezingsprogramma’s, denk kritisch na en laat je stem een deur zijn in de muren van uitsluiting. Maar politiek betrokken zijn gaat verder dan stemmen. Sta op, breng mensen samen, organiseer petities, en strijd tegen onrecht.

 

Samen kunnen we muren slopen en deuren openen. Laten we bouwen aan een inclusieve samenleving waar niemand tegen muren van uitsluiting botst.