Voor en achter de lens: de verhalen van daklozen en fotografen

Fotoatelier Zwiep brengt gasten van Café Anoniem in beeld


Project(en)

Café Anoniem

In de schaduw van glanzende flatgebouwen en drukke straten liggen vaak verhalen verborgen die zelden worden verteld: de verhalen van daklozen in de Limburgse hoofdstad. De jonge fotografen van Fotoatelier Zwiep van GIGOS brachten het leven van Hasseltse dak- en thuislozen in beeld. Ze maakten foto’s van slaapplekken, straatverpleging, hulpverlening …

 

Achter elke foto schuilt een verhaal, een moment vastgelegd door de lens van een camera. Benieuwd naar het verhalen achter de foto’s? Twee daklozen en twee fotografen delen hun ervaringen en perspectieven bij een zelf gekozen foto uit de fotoreeks die ontbering én veerkracht toont.

 

Voor de cameralens

 

Café Anoniem is een ontmoetingsplaats en toevluchtsoord voor dak- en thuislozen in Hasselt. Om aandacht te vragen voor de daklozenproblematiek gaan de opbouwwerkers vaak sociaal-artistiek en creatief aan de slag met de gasten. Met een fototentoonstelling bijvoorbeeld. Enkele gasten van Café Anoniem lieten zich fotograferen op plekken waar ze overdag en ’s nachts verblijven.

 

Café Anoniem fototentoonstelling

 

“In de zomer is het nog wel te doen om op straat te leven. Ik kan dan rustig gaan wandelen of op een bankje zitten. In de winter zijn de dagen lang en wordt het leven vooral een sleur. Van half 10 tot half 8 is het wachten in Café Anoniem tot we weer kunnen gaan slapen in de Shelter. Er is weinig te doen en de verveling slaat snel toe. Niet dat in de zomer alles rozengeur en maneschijn is, maar het is wel draaglijker en aangenamer om je dag door te brengen.”

Tim Trips

 

Café Anoniem fototentoonstelling

 

“Ik ben Homelessanonimus. Ik ben een kunstenaar. Wil je mijn kunstwerken zien? Zoek mijn naam dan maar eens op Instagram. De schoenen die je op de foto ziet, dat zijn mijn schoenen. De politiek denkt aan het gat in de begroting, de dakloze aan het gat in zijn schoen. Een wereld van verschil!”

Homelessanonimus

 

Achter de cameralens

 

Zwiep is een sociaal-artistiek atelier dat jongeren verbindt, uitdaagt en ondersteunt. Via sociaal geëngageerd jeugdwerk wil Zwiep een kwaliteitsvolle bijdrage leveren aan de artistieke vorming van jongeren in Genk. Giovanni en Jewel zijn twee jonge fotografen van Zwiep die samen met de gasten van Café Anoniem in Hasselt op pad gingen om pakkende foto’s te maken.

 

Café Anoniem fototentoonstelling

 

“We gingen op zoek naar een verlaten pand. Naast het oude Ritz gebouw stond een gebouw omringd met hekken. Wij als jongeren durfden niet naar binnen. De daklozen dachten daarentegen: ‘Kan toch, het staat een beetje open.’ Dus we gingen met z’n allen erdoor!”

Giovanni Gorga

 

Café Anoniem fototentoonstelling

 

“Het zien van dakloze mensen in België bracht een diep gevoel van verdriet en medeleven in mij teweeg. De inspanningen van het Wit-Gele Kruis dat essentiële zorg aan dakloze mensen biedt, inspireerden mij.”

Jewel