Vier buurtanalyses met buurtactieplannen voor Maasmechelen

Meten is weten

Waar liggen buurtbewoners van wakker? Wil je als lokaal bestuur de pijnpunten van een buurt aanpakken? Dan moet je eerst de bezorgdheden en noden van de bewoners oplijsten en uitdiepen. Met een buurtanalyse koppel je objectieve cijfers aan ervaringen en meningen van buurtbewoners.

 

Methodieken

Opbouwwerker Karima Boutliss: “Op vraag van het lokaal bestuur voerden we de afgelopen 2,5 jaar 4 buurtanalyses uit in Maasmechelen: in Eisden-Tuinwijk, Pauwengraaf, Grimbyerbroeck en Mechelen-Dorp. Twee methodieken aangevuld met gerichte vragen vormden de rode draad van de buurtanalyses: de windroos en de cirkel van zorgzame buurten (thuis voelen, burenhulp, professionele hulp, publieke ruimte, ontmoeting en vrije tijd …)

 

Buurtbabbels

Zowel via individuele gesprekken als via buurtbabbels kregen we veel input van de bewoners. Het mooie van de buurtbabbels is dat ze voor veel verbinding zorgden in de buurten die we onder de loep namen. Bij de meeste buurtbabbels waren er een vijftal bewoners. Voor andere buurtbabbels werkten we samen met partners. Zo sprak ik met een groep van 15 bewoners na het vrijdaggebed in de Turkse Moskee. Een nog grotere buurtbabbel met sleutelfiguren, Samana, een Turkse cultuurvereniging en Femma stimuleerde zelfs samenwerking tussen de deelnemende organisaties en verenigingen onderling.

 

Huisbezoeken

Bij de individuele huisbezoeken gingen we selectief te werk rekening houdend met de verschillende doelgroepen. Afhankelijk van de doelgroep komen bepaalde gespreksonderwerpen sterker naar boven en kan je diepgang creëren. Bij bewoners met een migratieachtergrond is dat bijvoorbeeld taalontwikkeling. Bij ouderen ligt de klemtoon op zorg en mobiliteit.

 

Concrete acties

Bijzonder bij de buurtanalyses in Maasmechelen is de vraag van het lokaal bestuur om ook heel concrete acties en uitdagingen te formuleren. Hierbij baseerden we ons op suggesties van professionals en bewoners. Die laatsten schotelden we de burgemeestervraag voor, wat veel constructieve ideeën opleverde: wat zou jij doen als je burgemeester was?

 

Terugkoppelingsmomenten

Na elke buurtanalyse organiseerden we terugkoppelingsmomenten: eerst naar de stuurgroep (en deze op haar buurt naar het schepencollege), daarna naar de buurtbewoners samen met de stuurgroep.

 

Op die terugkoppelingsmomenten met de bewoners verdiepten we de thema’s via gesprektafels. Ook stelden we samen met de buurt een top 5 van prioriteiten op.

 

Meteen in actie

Enkele acties die het lokaal bestuur meteen realiseerde? In Pauwengraaf vindt er voortaan een jaarlijkse wijkvergadering plaats, in Eisden-Tuinwijk zelfs twee. In Grimbyerbroeck kwamen extra zitbanken bij de speeltuin. Ook gaat er nu structureel meer aandacht naar overleg met de sociale huisvestingsmaatschappij. Deze kan via haar communicatiekanalen immers ook initiatieven van de gemeente mee promoten bij bewoners.”