Terugblik Limburgse actie voor de Werelddag van Verzet tegen Armoede

Sta eens in de schoenen van mensen in armoede


Project(en)

Trefpunt Armoede

Op 17 oktober vroegen Limburgse welzijnsorganisaties en armoedeverenigingen met de actie “Sta Eens in Mijn Schoenen” aandacht voor armoede op de Werelddag van Verzet tegen Armoede. Begrip voor mensen in armoede is immers de eerste stap naar verandering. Het schoenenkunstwerk en -parcours zorgden bij de bezoekers voor een duidelijke boodschap hoe het is om armoede, met al haar valkuilen en obstakels, te ervaren.

 

Schoenenkunst

 

130.000 Limburgers leven in armoede. “Deze immens grote groep beelden we visueel uit met een kunstwerk gemaakt met schoenen,” legt Conny Mertens, opbouwwerker van SAAMO, uit. “We verzamelden 60 bigbags vol oude schoenen voor de afvalberg via kringwinkels en limburg.net. Voor de schoenen vernietigd worden, gebruiken wij ze om onze actie voor de Werelddag van Verzet tegen Armoede vorm te geven. Een deel van de schoenen bespoten we met gouden verf. Daarmee beelden we het cijfer 130.000 uit: het aantal Limburgers in armoede.”

 

 

Schoenenparcours

 

Met de andere schoenen bouwen de actievoerders een hindernissenparcours met stapelmuurtjes. “We dagen bezoekers uit om het schoenenparcours af te leggen”, gaat Conny verder. “Bij de start van het parcours krijg je een rugzak gevuld met tools waarmee je de hindernissen van het schoenenparcours gemakkelijker of moeilijker kan overwinnen. De hindernissen staan symbool voor de beproevingen en drempels waarmee mensen in armoede dagdagelijks geconfronteerd worden. Zo maakten we een groot armoedeweb: een ingewikkeld kluwen van oorzaken en gevolgen, waardoor het heel moeilijk is voor mensen in armoede om uit het web te geraken. De opdracht voor de deelnemers: kijk eens in jouw rugzak? Zitten er tools in waarmee jij het armoedeweb kan doorknippen?”

 

 

Naast de rugzak is er ook een spreekwoordelijke hobbel die het deelnemers moeilijker maakt om het parcours af te leggen. “Niet alle schoenen zijn hetzelfde. Om te bepalen hoe oncomfortabel je schoenen zitten, mag je met een grote dobbelsteen gooien. Het aantal ogen van de dobbelsteen varieert tussen 1 en 12 en staat voor het aantal steentjes dat we in je schoenen stoppen”, rondt Conny af.

 

 

 

Foto- en audiotentoonstelling

 

Tijdens de actie op het marktplein konden de bezoekers ook een kijkje nemen op de Expo ‘SAMEN-Leven’. Deze foto- en audiotentoonstelling biedt een inspirerende blik op geëngageerde mensen die zich dagelijks inzetten om het samenleven in hun buurt, stad of dorp te bevorderen. SAAMO Limburg neemt je mee in de verhalen van mensen en toont hoe we samen uitsluiting aanpakken in Limburg. De Expo loopt nog dagelijks van 9u – 17u tot en met zondag 5 november 2023 in ZLDR Luchtfabriek in Heusden-Zolder. Meer info: https://saamolimburg.be/nieuwsberichten/bezoek-de-expo-samen-leven/

 

 

Theater

 

De dag werd afgesloten met 2 voorstellingen: theaterstuk ‘Het Geheim’ geregisseerd door Mals Vlees met een verhaal dat de complexiteit van armoede onder de loep neemt en ‘De Kansendans’ van Welzijnsschakels vzw waar hoop en mogelijkheden centraal staan.

 

 

In het nieuws

Artikel in Het Belang van Limburg, 18 oktober 2023

 

 

partnerlogo's