Sta eens in mijn schoenen

Werelddag van Verzet tegen Armoede


Project(en)

Trefpunt Armoede

Met de actie “Sta Eens in Mijn Schoenen” vragen Limburgse welzijnsorganisaties en armoedeverenigingen aandacht voor armoede op de Werelddag van Verzet tegen Armoede. Begrip voor mensen in armoede is immers de eerste stap naar verandering. Voor de actie maken we een schoenenparcours met 60 bigbags oude schoenen.

 

Schoenenkunst

 

130.000 Limburgers leven in armoede. “Deze immens grote groep beelden we visueel uit met een kunstwerk gemaakt met schoenen,” legt Conny Mertens, opbouwwerker van SAAMO, uit. “We verzamelden 60 bigbags vol oude schoenen voor de afvalberg via kringwinkels en limburg.net. Voor de schoenen vernietigd worden, gebruiken wij ze om onze actie voor de Werelddag van Verzet tegen Armoede vorm te geven. Een deel van de schoenen bespoten we met gouden verf. Daarmee beelden we het cijfer 130.000 uit: het aantal Limburgers in armoede.”

 

Schoenenparcours

 

Met de andere schoenen bouwen de actievoerders een hindernissenparcours met stapelmuurtjes. “We dagen bezoekers uit om het schoenenparcours af te leggen”, gaat Conny verder. “Bij de start van het parcours krijg je een rugzak gevuld met tools waarmee je de hindernissen van het schoenenparcours gemakkelijker of moeilijker kan overwinnen. De hindernissen staan symbool voor de beproevingen en drempels waarmee mensen in armoede dagdagelijks geconfronteerd worden. Zo maakten we een groot armoedeweb: een ingewikkeld kluwen van oorzaken en gevolgen, waardoor het heel moeilijk is voor mensen in armoede om uit het web te geraken. De opdracht voor de deelnemers: kijk eens in jouw rugzak? Zitten er tools in waarmee jij het armoedeweb kan doorknippen?”

 

Naast de rugzak is er ook een spreekwoordelijke hobbel die het deelnemers moeilijker maakt om het parcours af te leggen. “Niet alle schoenen zijn hetzelfde. Om te bepalen hoe oncomfortabel je schoenen zitten, mag je met een grote dobbelsteen gooien. Het aantal ogen van de dobbelsteen varieert tussen 1 en 12 en staat voor het aantal steentjes dat we in je schoenen stoppen”, rondt Conny af.

 

Foto-expo en theatervoorstellingen

 

Ook met foto’s en theater werpen de organisaties en verenigingen een blik op het leven van mensen in armoede. In de vooravond kan je kijken naar “Het Geheim” in CC Muze: een verhaal dat de complexiteit van armoede onder de loep neemt. ’s Avonds is er de voorstelling “De Kansendans” in CC Muze, waar hoop en mogelijkheden centraal staan.

 

Ook jij bent van harte welkom op de Limburgse actie voor de Werelddag van Verzet tegen Armoede:

 

Locatie: Marktplein Heusden-Zolder

Tijdstip: dinsdag 17 oktober – 17 tot 20u

Programma:

  • 17u: onthulling van het gouden-schoenenkunstwerk
  • 18:30u: voorstelling “Het Geheim” in CC Muze
  • 20:15u: voorstelling “De Kansendans” in CC Muze
  • Doorlopend van 17 tot 20u: schoenenparcours en randanimatie

 

partnerlogo's