Sleep-out vraagt hulp voor daklozen

Solidair samen buiten slapen

In Sint-Truiden leven 110 daklozen. In Limburg slapen minstens 1.200 mensen dagelijks op straat. Enchanté en OnderOns organiseerden een Sleep-out om aandacht te vragen voor dak- en thuislozen.

 

Samen tegen dakloosheid

 

Armoedevereniging OnderOns en Enchanté (een netwerk van handelaars die hun deuren openzetten voor zij die het minder goed hebben) organiseerden de Sleep-out niet alleen. Heel wat sociale organisaties en het stadsbestuur sloegen de handen in elkaar om er een bijzondere avond van te maken: Cabrio (dak- en thuislozenproject van CAW Limburg en RELING), vrijwilligersorganisatie Vincentius, voedselbank Team Hope …

 

 

Avond en nacht van verbondenheid

 

Bijna 200 buitenslapers en sympathisanten genoten ‘s avonds van een sterke sfeer van verbondenheid. Enkele daklozen getuigden over hoe ze op straat belandden en probeerden te overleven. Mooie muziek van o.a. Evawicht en woordkunstenaar Jee Kast zorgden voor gezelligheid bij het kampvuur.

 

▶️ Bekijk de moedige getuigenis van Dimi.

 

 

Bekende en minder bekende buitenslapers

 

Een zeventigtal mensen rolden hun slaapzak uit in het Begijnhof en sliepen uit solidariteit één nacht onder de blote sterrenhemel. Via sponsoring zamelden ze geld in voor Enchanté. Onder hen veel medewerkers van sociale organisaties én politici.

 

Zo bracht minister Kitir de nacht buiten door aan de vooravond van de Conferentie tegen Dakloosheid in Madrid: “Ik ga investeren in een ‘Housing First’-project waarin er eerst voor gezorgd wordt dat daklozen zelf een dak boven hun hoofd hebben. Zo kunnen ze op adem komen en we hen de ondersteuning bieden die ze nodig hebben. Ik heb hier vandaag heel wat sterke getuigenissen gehoord, wat niet evident is. Ik neem vooral mee dat we niet mogen vergeten dat dit geen individuele verantwoordelijkheid is. Er zijn zaken die mensen overkomen, zoals een scheiding, mentale gezondheid die achteruit gaat of even niet sterk genoeg zijn. Het is belangrijk dat mensen een dak boven een hoofd willen hebben, maar ook niet in de steek willen gelaten worden en van het kastje naar de muur gestuurd worden.”

 

▶️ Bekijk het interview met Meyrame Kitir op HBVL.

 

minister Kitir op sleep-out

 

Ook gemeenteraadslid Jurgen Reniers was van de partij: “Pakkende getuigenissen en muziek en poëzie die tot nadenken stemmen. Vele van de aanwezigen bleven slapen in openlucht uit solidariteit. Nog heel wat werk aan de winkel. Maar al prachtige initiatieven in onze stad zoals de werking van OnderOns, OnderDak, Enchanté Sint-Truiden, Cabrio, Sint-Vincentius, Team Hope … die we vanuit het stadsbestuur allemaal steunen. Maar de sociale werkers en vrijwilligers maken het waar. Dank voor elke inzet, elke dag opnieuw. Dank ook aan daklozen en kwetsbare medeburgers voor het delen van hun pakkende getuigenissen.”

 

 

Een jaar lang woonacties

 

De Sleep-out is slechts één van de vele acties die OnderOns dit jaar organiseert om de woon- en daklozenproblematiek aan te kaarten. De armoedevereniging is volop bezig met de voorbereiding van forumtheater “De Woonknoop”. Ze stuurt binnenkort een podcast de wereld in met verhalen van mensen die kwetsbaar zijn of waren op de woonmarkt. Ook de Werelddag van Verzet tegen Armoede staat dit jaar in het teken van wonen, want een betaalbare, kwalitatieve woning is een basisrecht voor iedereen.”

 

▶️ Luister naar opbouwwerker Liza van armoedeverening OnderOns over de woonacties van 2022.