Rudi verkoopt tweedehandskleding én troost

“Dit vrijwilligerswerk helpt mij evenveel als hen”

Maasmechelen – Het waren zijn ouders die hem een duwtje richting Soma gaven. Wat moest Rudi (43) daar wel doen? Vandaag is hij, zelf een persoon in herstel, de steun en toeverlaat van heel wat bezoekers van de armoedevereniging. En zonder twijfel een van de topverkopers van hun tweedehandskleding.

 

Een vroegere elektronicawinkel op de Pauwengraaf huisvest vandaag Soma, één van de projecten van SAAMO Limburg. “Mensen komen hier om niet alleen te zijn. Ze kunnen voor een klein prijsje een warme maaltijd krijgen maar het is toch vooral dat sociaal contact dat hen deugd doet. Ze blijven vaak uren hangen”, vertelt Rudi, één van die 488 vrijwilligers die SAAMO rijk is. “Ik ben zelf een persoon in herstel na jeugdtrauma’s. Jaren heb ik gewerkt als verkoper in een boetiek maar dan ging het opeens niet meer. Ik heb lang thuis gezeten tot mijn ouders vroegen waarom ik niet eens naar Soma ging. Dat leek me eerst echt niets, intussen voelt dit als mijn tweede thuis.”

 

vrijwilliger Rudi

Als geen ander weet Rudi hoe hij de tweedehandswinkel moet runnen. “Heel subtiel zal ik het ook zeggen als ik iets echt niet vind passen.” — © Tom Palmaers

 

M2

 

Hij helpt met nieuwelingen te ontvangen, biedt een luisterend oor, verwijst door naar de opbouwwerker als ze meer steun nodig hebben, maar runt vooral de tweedehandswinkel. “Het duurste stuk kost hier 2,5 euro, terwijl je er wel merken bij hebt. Alles hangt mooi en op kleur. Zodat mensen het gevoel krijgen dat ze echt aan het winkelen zijn. Niet iedereen kan naar de Village of M2. Vrouwen- en kinderkleding krijgen we veel binnen vanuit de buurt, want dames wisselen snel van kleding. Mannenkleding veel minder. Die zijn gewend om alles af te dragen, dat zien we soms wel aan wat we binnenkrijgen.” (lacht)

 

SOMAVroeger huisde hier een elektronicawinkel, nu is het één van de projecten van SAAMO. — © Tom Palmaers

 

Het is een doordeweekse maandag maar het pand zit vol. Mensen die eenzaam zijn. Of met een laag inkomen. Limburgers die niet de hele dag alleen willen zitten. “Krijg ik een knuffel?”, komt één van de vaste klantjes vragen aan Rudi. Ze heeft een moeilijke dag en hij begrijpt dat. “Ze organiseren hier vormingen zoals gsm voor senioren of spelletjesmiddagen. Zodat mensen een beetje compagnie hebben. Velen weten niet dat er nog zo veel eenzaamheid is. Dit vrijwilligerswerk betekent zo veel voor mij, het helpt mij evenveel als hen. Het gevoel wanneer iemand hier met een lange lip toekomt en ’s avonds met een glimlacht vertrekt? Daar doe je het voor.”

 

vrijwilliger Rudi

© Tom Palmaers

 

Dit artikel verscheen in Het Belang van Limburg van zaterdag 21 en zondag 22 oktober 2023.

Tekst: © Caroline Vandenreyt

Foto’s: © Tom Palmaers