Lancering “Winkel op Wielen”

Eerste mobiele sociale kruidenier van Limburg opent de deuren

Gedeputeerde Inge Moors opent de eerste mobiele sociale kruidenier van Limburg: “Winkel op Wielen” van Depot Margo.

 

Depot Margo

 

“Depot Margo is een sociaal distributieplatform dat Limburgers in armoede helpt met voordelige voeding, verzorgings- en onderhoudsproducten”, vertelt voorzitter Tony Heeren. “Depot Margo startte in 2015 als project van SAAMO Limburg. Sinds vorig jaar is het een zelfstandige vzw met SAAMO Limburg, Vincentius Limburg en Bewel als stichtende partners.”

 

Hulporganisaties komen de producten in het magazijn van Depot Margo in Diepenbeek ophalen. 25 Limburgse gemeenten en 5 sociale kruideniers zijn klanten van het distributieplatform. Zo bereikt Depot Margo minstens 6000 mensen in armoede.

 

 

Sociale kruidenier

 

“Een sociale kruidenier is een kruidenierswinkeltje voor mensen die het financieel moeilijker hebben: mensen met een leefloon, een lage uitkering vanwege werkloosheid of ziekte, een zware schuldenlast … ”, legt opbouwwerker Mark Eerdekens uit. “Bij een sociale kruidenier kunnen zij basisproducten kopen zoals groenten, fruit, droge voeding, zeep, tandpasta, poets- en wasmiddelen. De prijs die ze betalen, is beduidend lager dan in de reguliere winkels.”

 

 

Mobiele sociale kruidenier

 

Met de mobiele sociale kruidenier wil Depot Margo nog meer kwetsbare mensen in Limburg bereiken. Met “Winkel op Wielen” gaan ze rechtstreeks naar mensen met een klein budget.

 

“In ontmoetingscentra in Bilzen, Nieuwerkerken en Riemst richten we maandelijks een pop-up winkel in voor enkele uren,” vertelt Eerdekens. “We rijden er met onze bestelwagen naar toe en rollen de gevulde winkelrekken en kassa naar binnen. Op wielen dus.”

 

 

Sociaal luik

 

Materiële hulp is van levensbelang voor mensen met onvoldoende budget voor voeding en basisproducten. Om uit de armoedespiraal te komen is er echter meer nodig.

 

De sociale kruidenier maakt klanten wegwijs in het bestaande hulp- en dienstverleningsaanbod. “Winkel op Wielen” zorgt ervoor dat mensen hun rechten maximaal opnemen. Ze wil ook het sociaal netwerk van haar klanten versterken en hun zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten. De lokale besturen van de partnergemeenten en Depot Margo bouwen het sociale luik samen uit met workshops, infosessies, gerichte doorverwijzing …

 

Voor de uitbouw van dit sociale luik van “Winkel op Wielen” diende SAAMO Limburg een projectaanvraag in bij Leader Haspengouw.

 

“Met de subsidies van Leader kan ”Winkel op Wielen” haar concept 1,5 jaar uittesten in Nieuwerkerken, Bilzen en Riemst en bij Bewel Tongeren. Als het experiment slaagt, kunnen ook andere Limburgse gemeenten samen met Depot Margo een “Winkel op Wielen” opzetten.” Gedeputeerde Inge Moors

 

 

Een project van

 

 

Met steun van

 

vlaanderen

Provincie Limburg

 

Met steun van Leader Haspengouw en ELFPO

 

Leader Haspengouw

 

ELFPO