Hoe pak je eenzaamheid aan in je gemeente of organisatie?

Onderzoek bevestigt link tussen eenzaamheid en armoede

Wie in armoede leeft, loopt een groter risico op eenzaamheid. Zowel armoede als eenzaamheid zijn complexe problemen, zonder eenvoudige oplossingen. SAAMO Limburg ging in gesprek met maatschappelijk kwetsbare groepen en bundelde signalen en risicofactoren rond eenzaamheid. Met onze aanbevelingen kunnen organisaties en lokale besturen eenzaamheid mee helpen verminderen.

 

Van signalen tot praktijkonderzoek

 

De coronapandemie ligt al een tijdje achter ons. Een bewogen periode voor ieder van ons en voor SAAMO Limburg de aanleiding om onderzoek te doen naar eenzaamheid bij mensen in armoede. De signalen die buurt- en opbouwwerkers opvingen tijdens die periode waren zeer verontrustend. Maar wat zijn de risico’s om in eenzaamheid te belanden? Wat betekent dit eenzaamheidsgevoel dan bij mensen? SAAMO Limburg legde haar oor te luister bij armoedevereniging SOMA in Maasmechelen en opbouwerkers te velde.

 

Verband tussen eenzaamheid en armoede

 

Er is een duidelijke link tussen de eenzaamheids- en armoedeproblematiek. Mensen die in armoede leven, zijn vaak ook vatbaarder om in eenzaamheid te belanden om allerlei redenen: zich niet goed in hun vel voelen, sociale contacten vermijden uit schaamte of simpelweg omdat een avondje uit geld kost. Bovendien kan leven in armoede, eenzaamheidgevoelens versterken door de verschillende vormen van uitsluiting die mensen ervaren. Niet iedereen kan mee in deze prestatiegerichte samenleving waarbij een zeer grote verantwoordelijkheid bij het individu gelegd wordt  om te slagen.

 

Aanbevelingen tegen eenzaamheid

 

Een duik in de literatuur en de eigen ervaringen op het terrein laten zien dat de oplossing voor eenzaamheid niet bestaat, aangezien het probleem zo complex is. Dat moet ons zeker niet beletten om op onze lauweren te rusten of de kop in het zand te steken. SAAMO Limburg formuleerde enkele aanbevelingen voor organisaties en beleid om mee aan de slag te gaan. Een toegankelijke hulp- en dienstverlening, mensen in eenzaamheid opsporen, inzetten op zorgzame buurten, het verenigingsleven inschakelen, plekken creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en verbinding maken … zijn enkele voorbeelden om de strijd aan te gaan tegen eenzaamheid.

 

Lees hier ons eenzaamheidsonderzoek met aanbevelingen