Gezond, budgetvriendelijk koken voor gezinnen

OnderOns, De Egeltjes en Logo Limburg organiseren cursus

Handvaten op maat van gezinnen in een kwetsbare positie

 

Liza Gasparini, opbouwwerker van SAAMO Limburg: “Als opbouwwerker ben ik tewerkgesteld in Sint-Truiden. Ik werk er voor de armoedevereniging ‘OnderOns’ en het KOALA-project.

 

Binnen het KOALA-project organiseren we de cursus ‘Gezond opvoeden’. In de voormiddag koken we met de groep gezonde en budgetvriendelijke recepten. In de namiddag maken we kennis met een dienst in Sint-Truiden. We doen dit in samenwerking met kinderopvang De Egeltjes. Samen hebben we voldoende kennis om pedagogische en agogische vragen te beantwoorden. We konden wel nog ondersteuning gebruiken wat gezond koken betreft. Daarvoor namen we contact op met Logo Limburg. Zo krijgen we nu hulp van Anke Mouha, diëtist van Logo Limburg.

 

Liza

 

In de voormiddag koken we met de groep gezonde en budgetvriendelijke recepten. In de namiddag maken we kennis met een dienst in Sint-Truiden. (opbouwwerker Liza)

 

Anke werkt verschillende ‘boxen’ uit op maat van onze doelgroep. Ze voorziet steeds verschillende recepten, doe-opdrachtjes en tips. Zo leerden we over vetten aan de hand van kazen, over suiker aan de hand van suikerklontjes in voedingsmiddelen … Bij de laatste les gaf ze ons tips over hoe je goede voornemens beter kan volhouden en hoe je ook licht en gezond kan koken als je iets te vieren hebt.

 

Onze deelnemers geven aan dat ze het heel leerrijk vinden en nemen de tips mee naar huis. Het is steeds een gezellige bedoening in ons KOALA-lokaal.”

 

Sterke wisselwerking tussen begeleiders en ouders

 

Dat het een gezellige en warme bedoening is, kan Anke van Logo Limburg alleen maar bevestigen.

 

Anke Mouha, diëtist van Logo Limburg: “Het is een heel leuke en diverse groep mama’s. Aan de hand van infoboxen probeer ik de aanwezigen op een visuele en laagdrempelige manier tips en recepten aan te bieden rond verschillende voedingsthema’s zoals moeilijke eters, gezonde tussendoortjes, lunch … In totaal bekijken we zo 10 thema’s van dichterbij.

 

 

Aan de hand van infoboxen probeer ik de aanwezigen op een visuele en laagdrempelige manier tips en recepten aan te bieden rond verschillende voedingsthema’s zoals moeilijke eters, gezonde tussendoortjes, lunch … (diëtist Anke)

 

Tijdens de sessies is het zeker geen eenrichtingsverkeer. Naast de fijne babbel tussendoor, nemen de mama’s me mee in hun eetgewoonten en cultuur. Zo ken ik ondertussen de Mexicaanse tradities op Nieuwjaar en heb ik al van deze keuken mogen proeven. Een heel fijne en aangename wisselwerking! Door de tips die de mama’s en Liza me geven, kan ik de infoboxen nog verder optimaliseren en hopen we met Logo Limburg deze in de toekomst nog verder en breder uit te rollen.

 

Via deze weg wil ik Liza en de groep nog eens extra bedanken voor hun input in dit pilootproject en voor hun enthousiasme!”

 

De cursus ‘Gezond opvoeden’ wordt gesubsidieerd door Huis van het Kind Sint-Truiden.