‘Energiek Pelt’ pakt energie-armoede aan

Energiescan XL verlaagt de energiefactuur


Project(en)

EnergieK Pelt

Met de stijgende energieprijzen liggen alsmaar meer mensen wakker van hun energiefactuur. Daarom sloegen OCMW, Stebo en SAAMO Limburg de handen in elkaar om energie-armoede aan te pakken in Pelt.

 

Lokale modellen

 

Opbouwwerker Verdiana: “SAAMO Limburg wil samen met lokale besturen, partnerorganisaties en maatschappelijk kwetsbare groepen energie-armoede aanpakken en voorkomen. In Pelt ontwikkelden we een lokaal model en maakten we mensen bewust van hun energie- en waterverbruik. Het innovatieve project kreeg de naam ‘Energiek Pelt’.”

 

Verdiana

 

Energiescan XL

 

Wie is het meest gebaat om deel te nemen aan het project? OCMW Pelt zocht via sociale organisaties en verenigingen gericht kandidaten.

 

Stebo voerde vervolgens een energiescan XL uit bij de deelnemers. De vzw bracht het water- en energieverbruik in kaart en ging op zoek naar eventuele energieverslindende toestellen. Ze nam ook het energiecontract onder de loep en ging na of de bewoner recht had op een sociaal tarief.

 

Procesbegeleiding

 

Opbouwwerker Verdiana begeleidde de kandidaten een jaar lang zodat hun energie- en waterverbruik duurzaam verminderde.

 

“Bij het eerste huisbezoek van Stebo kregen de bewoners een woonmeter”, legt Verdiana uit, “Dat is een eenvoudige thermo- en hygrometer met vier vuistregels voor correct verwarmen en verluchten. De woonmeter is efficiënt én gemakkelijk in gebruik. Hij leert je om bewust om te gaan met energie, hij helpt je bij vocht en schimmel en verhoogt het comfortgevoel.

 

 

Ook wezen we de deelnemers op een bijzonder huurmodel van huishoudtoestellen: Papillon. Je kan zo huishoudtoestellen met het label A++ of A+++ huren. In de huurprijs is gratis levering, installatie, onderhoud en eventuele vervanging inbegrepen. Dat levert je niet alleen een veel lager energieverbruik op. Je hoeft je ook geen zorgen meer te maken over onverwachte kosten.

 

 

 

Zowel de woonmeter als het verhuurmodel Papillon zijn ontwikkeld door collega’s van SAAMO.”

 

Ambassadeurs

 

Onlangs kwamen alle deelnemers samen om ‘Energiek Pelt’ te beoordelen. Ze blikten allemaal erg tevreden terug op het experimentele project.

 

“De deelnemers leerden veel bij over hun verbruik, hun gedrag en hun energiecontract”, vertelt Verdiana, “Ze fungeren nu als ambassadeurs en maken andere inwoners warm om mee te doen aan ‘Energiek Pelt’. Na dit jaar is het de bedoeling dat de maatschappelijk assistenten van OCMW Pelt het project en de begeleiding overnemen.”