Inloophuis Beringen-Mijn pakt digitale uitsluiting aan met Digipunt

Iedereen mee op de digitale snelweg


Project(en)

Privé: De STEK

De afgelopen jaren werd ons leven digitaler dan ooit. Lang niet iedereen vindt zijn plekje in de digitale sneltrein. Elke maandagnamiddag kunnen mensen in het Digipunt van Inloophuis Beringen-Mijn terecht met vragen over smartphone, computer en internet.

 

Digitale kwetsbaarheid

 

SAAMO-opbouwwerker Wouter Lynen: “Het Inloophuis is een ontmoetingsplek waar iedereen vrij kan binnenlopen en warm onthaald wordt. Samen met partners hebben we er een activiteitenaanbod uitgebouwd waarbij leren, verwijzen en politiseren centraal staan. Die nauwe samenwerking zorgt voor heel wat kruisbestuiving. Zo bezoeken veel mensen met een digitale kwetsbaarheid het Digipunt. Als opbouwwerker steken we onze voelsprieten uit en zijn we alert voor andere kwetsbaarheden.

 

digipunt inloophuis beringen

 

Mensen leren het Digipunt via verschillende wegen kennen. Zo is er Stad Beringen die actief doorverwijst, de Buurtbar of mijn eigen collega’s. Het Inloophuis is ook verbonden aan de buurtwerking van Beringen-Mijn. Opbouwwerker Patrick verwijst veel mensen uit de onmiddellijke omgeving door. Opbouwwerker Lien van Brede School Beringen werkt samen met kinderen in een kwetsbare positie en bereikt veel ouders in een kwetsbare positie.”

 

digipunt inloophuis beringen

 

Digibabbels

 

Miet Vandebroek van Oasis vzw is de drijvende kracht achter het Digipunt: “In het Digipunt willen we mensen met digitale vragen op een heel laagdrempelige manier helpen. Mensen kunnen wekelijks binnenspringen met specifieke vragen. Voor de zomervakantie kregen we bijvoorbeeld heel wat bezoekers met reisplannen over de vloer met vragen over COVID-certificaten, reisdocumenten en de app itsme. Bezoekers zijn ook welkom om informeel bij te leren over een bepaalde app of thema. Bij zo’n informele Digibabbel staat leren van elkaar voorop en de vrijwilligers zijn er om ondersteuning te bieden bij vragen. Vandaag hebben we het over de instellingen van smartphones. We hielden ook al Digisessies over itsme en veilig internetgebruik waarbij een vrijwilliger in kleine groepjes het thema in een half uurtje toelicht met nadien ruimte voor vragen. Zo bereiken we heel wat mensen voor wie een cursus een te grote stap vormt.

 

Binnenkort breiden we de werking van het Digipunt uit. We worden (hopelijk – na goedkeuring in november) één van de 100 Vlaamse Digibanken waar mensen ook een laptop kunnen uitlenen. Hun digitale vaardigheden versterken we via eenvoudige cursussen en korte oefenmomenten in het Digipunt. Een belangrijke focus vormt bovendien het afstemmen van het aanbod en doorverwijzingen tussen de 14 partners die gaan meewerken aan de Digibank in Beringen. Ten slotte begeleiden we mensen bij het gebruik van de digitale dienstverlening van de Vlaamse overheid, Tax-on-web, het Thuisloket van Stad Beringen …”

 

digipunt inloophuis beringen

 

Vrijwilligers

 

M. uit Zonhoven is een van de vrijwilligers van het Digipunt van Inloophuis Beringen. Ze is “de oma met de iPhone” vertelt ze en daar staan vaak heel wat mensen van te kijken. In 1996 kocht ze haar eerste gsm. Zowel via zelfstudie als via herscholingscursussen vanwege een arbeidshandicap, leerde ze heel wat over computers en smartphones. Die kennis deelt ze graag met anderen: “Ik help vooral mensen met vragen over itsme, eBoxen en medische dossiers. Sommige mensen staan wantrouwig tegenover itme. Die stel ik dan gerust. Al blijven ouderen vaak alert, maar dat mag ook.

 

Ook al krijg ik vaak dezelfde vragen, het blijft een uitdaging. Deze zomer hielp ik bijvoorbeeld een ouder koppel met een smartphone in het Turks ingesteld. Ze hadden hun zoon meegebracht om te vertalen. Zelf leer ik ook bij. Ik gebruik nu een fietsapp die ik ken via een mevrouw die hier met haar laptop leert werken. Andere mensen kunnen helpen en tegelijkertijd van hen iets leren, dat vind ik echt fijn.

 

Wie we niet kunnen helpen, verwijzen we door. Zo vertelt de meneer hier naast mij dat hij thuis niet meer op internet geraakt. Dan kunnen we een student informatica langs sturen die dat tegen een schappelijke prijs oplost.”

 

digipunt inloophuis beringen

 

We registreren alle vragen die we krijgen. Elke maand komen we met de vrijwilligers samen om te kijken waar de noden liggen en welke verbeterpunten er zijn.”

 

Bezoekers

 

Hans Put bundelde getuigenissen van bezoekers van het Digipunt in onderstaand filmpje.