Daklozen van Café Anoniem jammen in Straatorkest

Dak- of thuisloos, maar niet talentloos


Project(en)

Café Anoniem

Mensen verbinden via muziek, dat is het idee achter het nieuwe Hasseltse Straatorkest. B-Classic, Stad Hasselt en Café Anoniem gaan letterlijk en figuurlijk samen aan de slag. Muziekliefhebbers en professionele muzikanten jammen samen onder het motto ‘dak- of thuisloos, maar niet talentloos’.

 

De Hasseltse Serre

 

Elke dinsdagavond van 19 tot 20u komt het Straatorkest samen in De Serre in Hasselt. “Dak- en thuislozen stappen niet gemakkelijk ergens binnen,” legt opbouwwerker Jolien Coemans uit, “De sfeer in De Serre is erg huiselijk, net zoals in Café Anoniem. Het is dan ook het ideale repetitielokaal voor het Straatorkest.”

 

 

Bijzondere percussie-instrumenten

 

Perscussionist Bert ‘Skunk’ Peyffers, bekend van Belgium’s Got Talent en de Genkse band Wamaki’s, begeleidt de jamsessies.

 

 

Bert gebruikt niet-alledaagse, laagdrempelige percussie-instrumenten. Zo is er de cajón, een Peruaanse handtrommel. Op deze rechthoekige, holle kast met rieten of snaren sla je met je handen of tokkel je met je vingers. Met de klanken kan je snel een leuke melodie maken. “Zo werken we aan het zelfvertrouwen van mensen op straat,” vertelt Jolien, “Bovendien bouwen ze een netwerk uit. De cajón verbindt, want je kunt erop zitten en met anderen praten.”

 

 

Enthousiaste start

 

De eerste samenkomst was alvast een succes. Jolien: “Tijdens de eerste repetitie kwamen 11 dak- en thuislozen een kijkje nemen. Sommigen tastten het nog even af en luisterden enkel. De meesten deden meteen al enthousiast mee met lesgever Bert. Iedereen heeft zich goed geamuseerd. Voor eventjes konden ze hun zorgen aan de kant zetten. Na afloop waren er frietjes. We kijken allemaal al uit naar de volgende repetitie.”