Ans, sociale coach van Younited STVV

Streetsoccer laat spelers met kwetsbaarheid openbloeien

Younited STVV is 1 van de 28 Younited-teams van België. Armoedevereniging OnderOns ondersteunt de spelers die met kwetsbaarheid kampen, sociaal en emotioneel.

 

Spelers met brede maatschappelijke kwetsbaarheid

 

Younited Belgium is de nieuwe naam van de Belgian Homeless Cup. Vroeger richtte de organisatie zich enkel op dak- en thuislozen. Nu kunnen ook mensen met een bredere kwetsbaarheid deelnemen aan de voetbalcompetitie. Voetballen in het reguliere circuit is vaak moeilijk voor wie met psychische of financiële problemen kampt.

 

younited stvv

 

Sociale coaches

 

Enkele jaren geleden startte TreAde Younited STVV op in Sint-Truiden. In 2021 zocht het activeringscentrum sociale partners. Sindsdien ondersteunen een opbouwwerker van OnderOns en een straathoekwerker van LISS de spelers tijdens en naast de trainingen.

 

Opbouwwerker Ans: “Voelt iedereen zich goed in het team? Vindt iedereen zijn plaatsje? … Als sociale coach let ik erop dat elke speler zich mentaal thuis voelt in de ploeg. Ook verwijs ik spelers laagdrempelig door: naar armoedevereniging OnderOns, welzijnsorganisaties of -diensten. Soms help ik het vertrouwen in hulp- en dienstverlening herstellen na teleurstellende ervaringen.”

 

younited stvv

 

Streetsoccer

 

Younited koos voor streetsoccer: een heel toegankelijke, laagdrempelige vorm van voetbal.

“Bij streetsoccer speel je indoor op een kleiner veld”, legt Ans uit, “De spelers spelen kortere matchen van 4 tegen 4 en wisselen elkaar telkens af. Zelfs als je niet zo sportief bent, kan je gemakkelijk mee voetballen. Man en vrouw, jong en oud … : iedereen kan meedoen. De jongste speler is 19, de oudste 56.”

 

younited stvv

 

Fysiek en mentaal openbloeien

 

Sporten in teamverband verbetert je levenskwaliteit. Je fysieke en mentale gezondheid gaan erop vooruit, je vergroot je eigenwaarde, je gemoed verbetert, je krijgt meer energie, depressieve en -angstgevoelens verminderen …

 

“Wie start bij Younited heeft vaak het gevoel dat hij of zij geen rol in de samenleving kan of mag spelen”, vertelt Ans, “Met een plekje in de ploeg krijgen de spelers meer zelfvertrouwen. Je ziet ze fysiek en mentaal weer openbloeien, waardoor ze terug de stap naar de samenleving durven zetten. In het ideale scenario vinden ze zo ook de weg naar het reguliere sportcircuit.”

Het sociale luik is dus minstens zo belangrijk als het sportieve luik.

 

“We trainen elke maandagnamiddag in sporthal Trudo die Stad Sint-Truiden gratis ter beschikking stelt”, gaat Ans verder, “Na de training praten we altijd nog even na bij een gratis drankje aangeboden door STVV.

 

Jaarlijks nemen we deel aan een vijftal toernooien van Younited Belgium. Het zijn uitstapjes waar iedereen erg naar uitkijkt: een echte boost voor het groepsgevoel. Winnen mag, maar hoeft niet. Eigenlijk wint iedereen, want het spelplezier primeert.

 

Verder organiseren we jaarlijks nog enkele teambuildingactiviteiten.”

 

younited stvv

 

 

STVV als logistieke partner

 

De spelers ontmoeten elkaar ook op de thuismatchen van STVV.

 

“We zijn een echte STVV-ploeg, dus de spelers mogen gratis naar alle thuismatchen”, legt Ans uit, “De samenwerking met STVV gaat trouwens verder dan dat. De Truiense club biedt ook logistieke ondersteuning: outfits, ballen, goals, trainer … ”