1 jaar ‘Winkel op Wielen’

Onze mobiele sociale kruidenier in cijfers en letters


Project(en)

Winkel op Wielen

Al een jaar lang toert onze mobiele sociale kruidenier rond in Limburg. Eén keer per maand kunnen mensen met een beperkt budget boodschappen doen in de pop-ups van ‘Winkel op Wielen’ in Bilzen, Nieuwerkerken en Riemst en in een vast verkooppunt bij BEWEL Tongeren.

 

1 jaar in cijfers en letters

 

Opbouwwerker Mark Eerdekens: “We krijgen veel trouwe klanten over de vloer. Vorig jaar startten we met 100 klantenkaarten. Nu zijn dat er meer dan 300, vooral dankzij mond-tot-mondreclame en de gerichte communicatie van de gemeenten.”

 

In cijfers

 

  • meer dan 23.000 producten verkocht (soms meer dan 1.000 producten op 1 dag)
  • 10.000 kg groenten en fruit gratis verdeeld
  • meer dan 40 verkoopmomenten
  • meer dan 300 klantenkaarten

 

In letters

  • organisaties over de vloer om hun werking voor te stellen: Rap op stap, Fluvius, Ligo, Opvoedingswinkel …
  • heel veel blije gezichten
  • veel verwondering: ‘Kost dat echt maar zoveel?
  • al veel vaste klanten
  • op elke plek vrijwilligers die een handje toesteken
  • elke keer een warm onthaal

 

mark

 

Ruim en gevarieerd aanbod

 

Mark: “Het openingsmoment van onze pop-ups is vaak heel druk. Klanten denken dat ze op tijd moeten zijn om genoeg keuze te hebben. We kunnen ze geruststellen want we nemen ruim voldoende mee: per winkelpunt tussen 600 en 1000 artikelen per keer.

 

Groente- en fruitoverschotten van de veiling verdelen we gratis. Daarnaast is het shoppingbudget gezinsgerelateerd. Woon je alleen, dan mag je voor 50 euro kopen. Per gezinslid komt er 25 euro bij.

 

 

Breed onthaal

 

Belangrijk bij ons kruideniersconcept is het breed onthaal, waarmee we de drempel naar diensten verlagen. Er is steeds een OCMW-medewerker aanwezig. In Bilzen zijn collega-opbouwwerkers heel nauw betrokken. Elke organiseert bijvoorbeeld kookworkshops met groenten uit de winkelrekken. Of bezoekers krijgen uitleg over reisbemiddelingskantoor Rap op stap.”

 

wow

 

Doelgroepmedewerker

 

In de winkel van BEWEL Tongeren kan onze doelgroepmedewerker Shakrudin alles op een rustig tempo leren en met de kassa oefenen. Ik leid hem op tot allround winkelbediende en coach hem.

 

Shakrudin: “Ik plaats bestellingen, controleer houdbaarheidsdatums, vul rekken, help klanten met hun tassen … Naast Tjetcheens spreek ik Russisch, Oekraïens en Pools. Ik vertaal geregeld voor klanten.”

 

wow

 

Een project met steun van:

Leader Haspengouw

ELFPO

Provincie Limburg