Zo zouden ervaringsdeskundigen armoede aanpakken in Sint-Truiden

Als ik burgemeester ben-actie op de Werelddag van Verzet tegen Armoede

Op de Werelddag van Verzet tegen Armoede slaan welzijnsorganisaties en mensen in armoede in Sint-Truiden de handen in elkaar met de actie “Als ik burgemeester ben.” Nu de lokale verkiezingen net achter de rug zijn, grijpen inwoners de kans om hun stem te laten horen en beleidsmakers te laten zien waar het beter kan. De focus? Hoe zij als burgemeester armoede zouden aanpakken in Sint-Truiden.

 

Wat als ík het voor het zeggen had?

 

Op 17 oktober delen inwoners in armoede wat zij zouden veranderen als zij burgemeester waren. De persoonlijke verhalen bieden een inkijk in hun dagelijkse strijd en zetten armoede centraal op de politieke agenda.

 

Samen met welzijnsorganisaties werkten de deelnemers vijf thema’s uit die hen nauw aan het hart liggen: wonen, vrije tijd, mobiliteit, gezin en onderwijs. Vanuit hun eigen ervaringen tonen ze aan waar verandering nodig is.

 

Stef Gülbahar en Liza Gasparini, SAAMO-opbouwwerkers bij armoedevereniging OnderOns: “We organiseerden momenten waarbij welzijnspartners en mensen in armoede nadachten over wat er beter kan in Sint-Truiden. Het was een traject waarbij we 5 thema’s selecteerden en verder uitdiepten: wonen, vrije tijd, mobiliteit, gezin en onderwijs. We vertrekken steeds vanuit de verhalen van mensen in armoede. “

 

Ervaringsdeskundigen vertellen

 

Dennis Herdt: “We hebben elk een eigen thema uitgekozen dat het dichtst bij onze leefwereld ligt. Zo kies ik ervoor om te zeggen: als ik burgemeester ben, maak sport betaalbaar voor iedereen. Sport betekent heel veel voor mij. Ik kan me uitleven en heb er veel nieuwe mensen mee leren kennen. Sporten heeft mijn wereld vergroot.”

 

burgemeesteractie

 

Monique Alen legt de nadruk op bereikbare dienstverlening en beter openbaar vervoer: “Als ik burgemeester ben, zorg ik voor een goede dienstverlening voor iedereen. Niet iedereen kan online een afspraak maken of een ticket kopen aan een automaat. Bovendien moeten we werk maken van een beter openbaar vervoer. Bussen komen vaak niet opdagen, waardoor ik na mijn werk 7 km moet wandelen. En ’s avonds is er helemaal geen verbinding meer. Dit beperkt niet alleen mij, maar ook mijn kleinkinderen.”

 

burgemeesteractie

 

 

Paulette Menten schetst bijvoorbeeld hoe belangrijk ontspanning voor haar is: “Als ik burgemeester was, zou ik zorgen voor meer en betaalbare vrijetijdsactiviteiten. Armoede brengt zoveel stress mee. Vrije tijd geeft me de kans om even te ontspannen en mijn batterijen op te laden.”

 

burgemeesteractie

 

Een symbolische plek, een krachtig signaal

 

De actie vindt plaats in de raadszaal van Sint-Truiden, een locatie waar de schepencolleges plaatsvinden. Met hun verhalen en aanbevelingen willen mensen in armoede en welzijnspartners beleidsmakers direct aanspreken en inspireren om armoede écht aan te pakken.

 

Stef en Liza: “Met “Als ik burgemeester ben” willen we lokale beleidsmakers inspireren en oproepen om armoedebestrijding serieus te nemen. Deze dag biedt een unieke kans om in dialoog te gaan met mensen in armoede en samen oplossingen te zoeken voor een meer rechtvaardige samenleving.”

 

 

De Als ik burgemeester ben-actie in Sint-Truiden is een samenwerking met:

burgemeesteractie partners