Zo werkt armoedevereniging OnderOns aan inclusiviteit en diversiteit

Het verhaal achter het diversiteitstraject

SAAMO Limburg houdt diversiteit hoog in het vaandel en beschouwt het als een essentieel onderdeel van onze waarden en missie. Zowel op organisatievlak als op projectniveau doorliepen we dan ook een traject rond diversiteit. We streven dan wel naar inclusiviteit in al onze activiteiten en beleid, maar maken we het ook waar? Wat kan er beter?

 

Op welke manier ging armoedevereniging OnderOns aan de slag met diversiteit?

Opbouwwerker Stef Gülbahar: “Met een werkgroep doorliepen we een diversiteitstraject van 4 sessies. De eerste sessie (zie foto) was de startsessie met SAAMO-collega Karima die op organisatievlak het traject diversiteit in goede banen leidt.

 

diversiteitstraject

 

In het traject beken we de projectwerking van OnderOns met een diversiteitsbril. Hoe divers is onze vereniging en hoe brengen we meer diversiteit binnen in de vereniging? Op welke diversiteitsaspecten scoren we goed en op welke aspecten willen we extra inzetten? De samenkomsten leiden tot een actieplan.”

 

diversiteitstraject

 

Wat hield het actieplan concreet in?

Stef: “We maakten alvast werk van een nieuw vrijwilligersbeleid op maat van de armoedevereniging. Vroeger bekeken we onze vrijwilligers als één grote homogene groep, maar eigenlijk is het een diverse groep. Je hebt een groep doeners die helpt met de praktische taken. Sommige vrijwilligers steken 4 dagen per week de handen uit de mouwen. Daarnaast heb je een groep denkers. Dat zijn vrijwilligers die meedenken in de werkgroepen. Zij komen vaak maar een paar keer per maand samen.

 

diversiteitstraject

 

Ondanks de grote verschillen in tijd en inzet behandelden we alle vrijwilligers op dezelfde manier. Na een bevraging bij de vrijwilligers klopten we een nieuw vrijwilligersbeleid af. Het bleek een moeilijke evenwichtsoefening. We werken nu met een inloopteam en een themateam. Het intensievere werk van het inloopteam wordt bijvoorbeeld beloond met een extra teambuildingsuitstap.”

 

Zijn er ook actiepunten met externe impact?

Stef: “We willen onze vereniging toegankelijker maken voor een grotere en diversere groep en de zichtbaarheid van ons activiteitenaanbod vergroten. Daarvoor richtten we onze ontmoetingsruimte anders in. Vroeger hing ons activiteitenbord in het achterste deel van ons ontmoetingshuis. Je moest achter de tafels doorkruipen om er een blik op te kunnen werpen. Nu hangt het activiteitenbord vlak achter de toegangsdeur, waar mensen binnenkomen en even wachten als ze een afspraak hebben. Ze zien zo veel beter welke activiteiten we wanneer aanbieden en we hopen dat ze zo ook sneller de stap zetten om deel te nemen.

 

diversiteitstraject

 

Verder willen we dat meer organisaties en mensen OnderOns (beter) leren kennen en dat ze hier vaker over de vloer komen. Daarom maakten we een nieuwe flyer met ons activiteitenaanbod. Er zijn ook plannen om op bepaalde plekken koffie en flyers uit te delen.”

 

Diversiteit schuilt ook in normen en waarden. Hoe maak je die zichtbaar in OnderOns?

Stef: “We stelden een gedragscode op met huisregels zoals ‘We hebben respect voor ieders overtuiging’. Deze zetten we op papier samen met symbolen. De gedragscode hangt nu op in de ontmoetingsruimte en wie wil, mag er zijn handtekening onder zetten. Op die manier willen we aantonen dat de gedragscode ook echt gedragen wordt door vrijwilligers en bezoekers.”

 

diversiteitstraject

 

Dit artikel maakt deel uit van de zomerreeks van SAAMO Limburg.

We vierden 30 jaar SAAMO Limburg met een foto-expo die onze projecten in beeld bracht. Deze zomer ontdek je de verhalen achter de foto’s.