Week van Verbondenheid start in Bokrijk

Langste Pannenkoekentafel

Op 25 mei gaven Bond Zonder Naam en SAAMO in Bokrijk het startschot voor de Week van Verbondenheid. Aan een Langste Tafel schoven 150 mensen aan uit buurtwerken, armoedeverenigingen en andere sociale projecten.

 

De Langste Tafel is hét symbool waarmee we tijdens de Week van Verbondenheid de strijd aangaan tegen eenzaamheid en uitsluiting. Na het event in Bokrijk worden tussen 27 mei en 5 juni nog tientallen Langste Tafels georganiseerd met lekker eten, fijne gesprekken en veel menselijke warmte, verbondenheid en solidariteit.

 

“Tijdens de Week van Verbondenheid slaan Bond Zonder Naam en SAAMO de handen in elkaar om mensen samen te brengen en om samen een statement te maken tegen eenzaamheid en uitsluiting”, zegt Katrien Van den Bleeken van Bond zonder Naam. “Concreet doen we dat met De Langste Tafel: een simpel, toegankelijk concept. Van een buurtfeest, etentje met familie, lunch met collega’s, initiatief op school of apero met de buren… Het kan allemaal.” Bond Zonder Naam en SAAMO roepen zoveel mogelijk mensen op om tussen 27 mei en 5 juni een evenement te organiseren en te registreren via www.weekvanverbondenheid.be.

 

Week van Verbondenheid in Bokrijk

 

 

Gespreksstarters zorgen voor echte verbondenheid

 

Opbouwwerker Karima Boutliss: “Verbindende vragen als ‘Waar droomde je van als kind?’, ‘Wat was het meest gelukkige moment van je leven?’ en ‘Wat maakt volgens jou een mens mooi?’ moeten tijdens de Week van Verbondenheid voor een extra connectie zorgen tussen mensen”. Deze vragen staan op de placemats die Bond Zonder Naam en SAAMO maakten. Iedereen kan ze downloaden via www.weekvanverbondenheid.be. Op de website is ook een makkelijk af te drukken document met 99 andere gespreksstarters in verschillende talen te vinden.

 

Week van Verbondenheid in Bokrijk

 

De Langste Tafel in Bokrijk

 

Voor de start van de Week van Verbondenheid werken Bond Zonder Naam en SAAMO samen met Bokrijk. Het Openluchtmuseum zet haar deuren open voor 150 mensen uit buurtwerken, armoedeverenigingen en andere sociale projecten. Daarmee steunt Bokrijk de Week van Verbondenheid.

 

 

“Bokrijk telt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers. De kracht van Bokrijk is dat het zich in al haar activiteiten richt tot een zeer breed publiek, met extra aandacht voor verschillende doelgroepen. Niet alle doelgroepen zijn even goed bereikbaar. Daarom zet Bokrijk in op een inclusieve werking met gerichte acties zonder een stempel te drukken.” aldus gedeputeerde en voorzitter Igor Philtjens. Bokrijk zet de poorten van de grootste Openluchtspeeltuin in België gratis open om een brede bevolkingsgroep ervan te laten genieten, zodat Bokrijk een plek vormt waar iedereen zich het hele jaar door welkom voelt om te ontspannen en mensen te ontmoeten. Bovendien neemt Bokrijk al jaren deel aan het initiatief van Steunpunt Vakantieparticipatie dat via 600 toeristische partners in heel Vlaanderen de mogelijkheid geeft om via kortingen een park te bezoeken.”

 

Week van Verbondenheid in Bokrijk

 

Langste tafels over heel Vlaanderen

 

De Langste Tafel in Bokrijk is nog maar het begin van een reeks initiatieven. Op de website van de Week van Verbondenheid registreerden verschillende organisatoren intussen hun event. Op 31 mei vindt in Antwerpen een Langste Tafel plaats in de tuin van Permeke voor 100 mensen uit de kleurrijke buurt Antwerpen-Noord. Op 28 mei komt de Langste Tafel naar KuBuS in Deerlijk. Op 30 mei moet je aan de Krinkel in Oudsbergen zijn. Armoedevereniging De Nieuwe Volksbond schotelt haar bezoekers op 1 juni een spaghettilunch voor …

 

Week van Verbondenheid in Bokrijk