Week van Verbondenheid 2021

Samen tegen eenzaamheid

Van 28 mei tot en met 6 juni vindt de Week van de Verbondenheid plaats. Non-profit organisaties Bond zonder Naam en Samenlevingsopbouw pleiten met dit initiatief reeds jarenlang voor meer menselijke warmte. Met kleine stoepacties willen zij Vlaanderen oproepen om elkaar niet los te laten wanneer het moeilijk gaat, om te laten zien dat we er voor elkaar kunnen zijn. Met een kop koffie, een tasje soep, een schouderklopje of gewoon met de oprechte vraag: ‘Hoe gaat het écht met jou?’.

 

Op vrijdag 28 mei, niet toevallig Europese Dag van de Buren, worden heel wat steden en gemeenten bovendien wakker met een gedicht van Stijn De Paepe op een deurhanger, geïllustreerd door Shamisa Debroey. Ook dit initiatief kadert in de Week van de Verbondenheid.

Een recent onderzoek van Bond zonder Naam duidt op een sterkte stijging op de eenzaamheidsschaal. De ongelijkheid wordt opnieuw bevestigd: mensen met een lager inkomen en met gezondheidsproblemen zijn meer eenzaam. Dat ervaren de opbouwwerkers van Samenlevingsopbouw bovendien dagelijks in de praktijk.

Corona deed ons meer dan ooit beseffen dat we als mens veel voor elkaar kunnen betekenen. Buren en buurten kunnen een cruciale rol spelen. Nabijheid is immers een belangrijke sleutel naar meer verbinding.

De Deurhanger

We roepen iedereen op om aan de vooravond van de Week van Verbondenheid, op 27 mei, zijn/haar buren te verrassen met een prachtige deurhanger. Stijn De Paepe bedacht het gedicht, Shamisa Debroey verzorgde de illustratie.

Een hebbeding met een bijzondere boodschap: ik vergeet jou niet.

Download hier de deurhanger