Wat als de reguliere tweedehandsmarkt te duur wordt

Het verhaal achter de tweedehandswinkel van een armoedevereniging

Als je met een beperkt budget moet rondkomen, is het vaak geen keuze, maar een noodzaak om tweedehandsspullen te kopen. Tweedehandskopen wordt echter steeds populairder. Mensen kiezen voor tweedehands omdat het goedkoper én duurzaam is. Dat drijft de prijzen van tweedehandsspullen omhoog. Het wordt te duur voor mensen voor wie tweedehands de enige betaalbare optie is. Daarom hebben veel armoedeverenigingen zoals De Nieuwe Volksbond in Tongeren een tweedehandswinkel.

 

Kan je wat meer vertellen over de tweedehandswinkel van De Nieuwe Volksbond?

Opbouwwerker Jade Budeners: “Op de foto’s zie je vrijwilligers Marina en Marina. Zij runnen samen met Ravi de tweedehandswinkel van De Nieuwe Volksbond. De tweedehandswinkel is elke woensdag- en vrijdagnamiddag open. De vrijwilligers sorteren alle spullen die binnengebracht worden en kijken na wat bruikbaar is. Het zijn vooral kleren, maar we hebben ook beddengoed, handdoeken, schoenen, handtassen en sieraden.

 

Aangezien we maar een kleine ruimte hebben voor de tweedehandswinkel, zorgen de vrijwilligers ook voor voldoende roulatie. Ze verdelen alles in een zomer- en wintercollectie. Als het seizoensaanbod groter is dan de beschikbare ruimte, dan organiseren ze een uitverkoop of acties zoals 1 + 1 gratis.”

 

de nieuwe volksbond

 

Je kan op heel veel plekken tweedehandsspullen kopen. Waarom kiezen jullie voor een tweedehandswinkel bij De Nieuwe Volksbond?

Jade: “Tweedehands is tegenwoordig hip. Dat merk je aan de prijzen ervan. Voor veel van onze bezoekers zijn die prijzen te hoog. In onze tweedehandswinkel kunnen ze kleren kopen tussen 0,5 euro en 2 euro.”

 

Bereiken jullie ook nieuwe mensen via de tweedehandswinkel?

Jade: “De tweedehandswinkel is een goede manier om nieuwe mensen over de vloer te krijgen. Het Huis van het Kind verwijst gezinnen regelmatig naar ons door. Ook de straathoekwerker brengt geregeld nieuwe bezoekers mee.”

 

de nieuwe volksbond

 

Van wie krijgen jullie al die spullen?

Jade: “In het begin kwamen de spullen vooral van kennissen van vrijwilligers. Ondertussen zijn mensen via mond-aan-mondreclame op de hoogte. We werken ook samen met VIIO. Een tijdje geleden hadden we een stagiair van VIIO die later op school met een tweedehandskledingwinkel voor scholieren startte. Sommige tweedehandskleren die mensen bij VIIO binnenbrengen, zijn niet zo in trek bij de scholieren. Die krijgen wij dan.”

 

Jullie hebben ook een weggeefrek bij De Nieuwe Volksbond?

Jade: “Spullen die we niet verkocht krijgen in de tweedehandswinkel, krijgen een plaatsje in het weggeefrek. Om ecologische doeleinden vinden we het belangrijk om spullen niet zomaar weg te gooien als ze nog bruikbaar zijn. We merken ook dat veel spullen uiteindelijk weer in de tweedehandswinkel belanden. Als de kinderen uit de kleren gegroeid zijn, dan brengen de bezoekers ze terug naar onze winkel. Dat circulaire aspect vinden we heel mooi.”

 

Dit artikel maakt deel uit van de zomerreeks van SAAMO Limburg.

We vierden 30 jaar SAAMO Limburg met een foto-expo die onze projecten in beeld bracht. Deze zomer ontdek je de verhalen achter de foto’s.