Participatief theater over wooncrisis

Armoedevereniging Ons Centrum op de planken

Op zaterdag 30 april speelde armoedevereniging Ons Centrum participatief theater in CC Leopoldsburg: ‘170.000’ of het aantal mensen op de wachtlijst voor een sociale woning.

 

Ons Centrum vzw is een erkende vereniging waar armen het woord nemen in Leopoldsburg. Al voor de 5de keer stond de enthousiaste spelersgroep van de vereniging op de planken. ‘170.000’ brengt puur theater, recht uit het hart en uit de leefwereld van een groep veerkrachtige mensen. En net dat zorgt ervoor dat het een unieke beleving is om naar de voorstelling te kijken.

 

Twee verhalen over wachten en lijsten

 

In de theatervoorstelling maak je kennis met Veerle en Miranda. Veerle is op straat gezet, wacht. Miranda werkt voor de huizendienst, met een lijst. Twee verhalen over wachten en lijsten die soms lijken op twee werelden ver van elkaar, maar is dat wel zo?

 

 

Improvisatietheater

 

Voor regisseur Ingrid Dullens is het al de vierde productie bij Ons Centrum in opdracht van Theaterhuis Mals Vlees: “Deze voorstelling startte met één woord: worsteling. Voor de rest was er niks: geen geschreven script, geen lumineus idee en geen uitzinnig decor. Wat dan ook kenmerkend is voor mijn theaterwerk: spelers op een lege vloer. Starten vanuit nieuwsgierigheid en kijken naar de beweging die er door spel ontstaat.

 

We improviseerden, discussieerden en luisterden naar elkaar. We lachten veel en luid. We waren ook wel eens boos, soms op elkaar en soms ook op mensen of instanties buiten. En heel soms huilden we. Van de worstelingen, die soms te zwaar waren om te dragen. Omdat de realiteit onze fictie ongemerkt maar keihard had ingehaald. En omdat elk van ons wel een aanknopingspunt, een herinnering vond in die pijnlijke realiteit. In deze voorstelling hoor ik de warme, sterke en soms ook gebroken harten van de spelers kloppen.”

 

 

Sociaal-artistieke cultuurparticipatie

 

Opbouwwerker Elien Aerts ondersteunt armoedevereniging Ons Centrum bij het realiseren van 6 erkenningscriteria: armen verenigen, armen het woord geven, werken aan maatschappelijke emancipatie, werken aan maatschappelijke structuren, dialoog en vorming organiseren, armen blijven zoeken. De theatervoorstelling maakt deel uit van de sociaal-artistieke werking van de vereniging waar armen het woord nemen.

 

“Met verwondering sta ik telkens te kijken hoe de spelers samen met Ingrid zo’n schoon, oprecht, pakkend theater kunnen maken van echte verhalen uit het leven gegrepen van mensen in kwetsbare situaties. Elke repetitie die ik bijwoonde, kreeg ik minstens één kippenvelmoment. Geweldig hoe we op deze manier belangrijke thema’s zoals de wooncrisis onder de aandacht kunnen brengen”, vertelt Elien.

 

 

Acteurs in kwetsbare posities

 

Negen acteurs van Ons Centrum kwamen elke vrijdag samen met theatermaker Ingrid Dullens om op zoek te gaan naar hun gezamenlijke worstelingen: Sonja Maes, Sonja Heyligen, Dominique Gerits, José Jannis, Mildrid Desmit, Victor Verheyen, Clementine Somville, Mieke Clauw en Chris Vrancken.

 

 

“Elke repetitie voelde als een bevrijding van mijn lichaam. Al spelend kan ik meer mezelf zijn dan ergens anders.”

 

“Op de planken leer ik om te gaan met mijn onzekerheid en uit mijn schulp komen.”

 

“Ik deed mee uit nieuwsgierigheid. Omdat ik een nieuwe uitdaging zocht om mijn pensioendagen aan te vullen. Ik heb er een toffe bende vrienden bij gevonden. Onder de deskundige leiding van Ingrid hebben we toffe maanden achter de rug en veel gelachen, wat belangrijk is in deze rare tijden.”

 

“Ik doe mee voor de artistieke vrijheid: niks moet, alles kan.”

 

“Om even het hoofd leeg te maken en uit mijn comfortzone te komen, dat is een zaligheid.”

 

 

Regie: Ingrid Dullens (Mals Vlees)
Scenografie Erich Lucas
Dramaturgie: Griet Dobbelaere
Foto’s: Mine Dalemans