Overlevingsgids voor mensen in een kwetsbare positie

In samenwerking met Stad Hasselt


Project(en)

Café Anoniem

Opbouwwerker Stef Gülbahar van Café Anoniem lanceert samen met Stad Hasselt nieuwe overlevingsgids voor mensen in een kwetsbare positie: “Nog te vaak lopen zij verloren”

 

‘Over-Leven’, zo heet de gloednieuwe gids voor kansarme Hasselaren. Daarin reikt de stad alle specifieke hulpverlening aan die er in Hasselt te vinden is, mét de hulp van Stef Gülbahar (24). Als graduaatstudent maatschappelijk werk aan de hogeschool UCLL – en intussen werkende als opbouwwerker SAAMOLimburg bij inloopcentrum Café Anoniem – is hij het die de informatie in een overzichtelijk stadsplan giet. “Daklozen komen terecht in een noodopvangcentrum, maar hebben geen idee waar ze terechtkunnen zodra de volgende dag aanbreekt.”

 

© Karolien Coenen

 

Van financiële en medische hulp tot een slaapplaats, gratis wifi of een bezoekje aan de kapper. Het zijn allemaal hulpverleningsdiensten die kansarme Hasselaren binnenkort op een compact stadsplan kunnen vinden. Dat komt er nu op initiatief van de stad, tevens met de hulp van UCLL-alumni Stef Gülbahar in de graduaatopleiding Maatschappelijk Werk. Het was hij die de kaart als eindopdracht uitwerkte binnen zijn stage bij inloopcentrum Café Anoniem. “Die opdracht had ik toen met plezier op mij genomen, omdat ik besefte dat er daar een grote nood naar is”, vertelt Stef. “De stad had in 2003 een boekje voor kansarmen gemaakt, maar dat was nu dringend aan vervanging toe.”

 

© Karolien Coenen

 

En dus was het Stef die daar samen met de stad werk van maakte. “Het doel was vooral om een zeer praktische gids te maken. De kansarme Hasselaren moeten in één oogopslag kunnen zien waar ze terechtkunnen voor een gratis toiletbezoek, wifi, of hoe ze gebruike kunnen maken van openbaar vervoer. Juist daarom hebben we voor het stadsplan-concept gekozen. Op de ene kant lezen ze het hulp- en dienstverleningsaanbod, terwijl op de andere kant het stadsplan met de belangrijkste diensten te vinden is. Daarmee hopen we dat kansarme Hasselaren beter hun weg naar hulp kunnen vinden, én dat hulpverleners die hulp nu nog gemakkelijker kunnen aanreiken.”

 

© Karolien Coenen

 

Hoognodige verandering

Dat zo’n actuele hulpkaart nodig is, bestaat volgens Stef -die intussen als opbouwwerker van SAAMOLimburg bij inloopcentrum Café Anoniem werk- geen twijfel over. “Daklozen komen terecht in een noodopvangcentrum om er te overnachten, maar hebben geen idee waar ze terechtkunnen zodra de volgende dag aanbreekt”, legt Stef uit. “Veel van hen lopen nog te vaak verloren, terwijl sommigen zelfs weken na hun noodopvang bij Café Anoniem uitkomen. Zij weten niet waar ze hulp moeten vinden, maar daar moet dit nieuwe plannetje dus hoognodig verandering in brengen.”

Zo is de nieuwe hulpgids, versierd met tekeningen gecreëerd door een Hasseltse dakloze, binnenkort bij alle Hasseltse hulporganisaties beschikbaar die met thuis- en daklozen werken, waaronder ook Café Anoniem.

 

© Karolien Coenen

 

De digitale gids kan je hier downloaden: dak- en thuislozengids OVER LEVEN in Hasselt.

 

Bron: Artikel Het Laatste Nieuws, woensdag 24 februari 2021
Tekst: Giulia Latinne i.o. Het Laatste Nieuws
Beelden: Karolien Coenen i.o. Het Laatste Nieuws