Maandstonden mogen geen schooldrempel zijn

Stad Beringen en SAAMO pakken menstruatiearmoede aan met Spectrumcollege

Menstruatiearmoede is een verborgen probleem dat impact heeft op het welzijn en de schoolprestaties van meisjes. In Beringen zetten Stad Beringen, Huis van het Kind, SAAMO Limburg, het Spectrumcollege en VIBO Sint-Barbara samen een belangrijke stap om dit aan te pakken. Sinds kort kunnen leerlingen van het Spectrumcollege in Beringen gebruik maken van gratis menstruatiekastjes, een proefproject dat kadert binnen een breder beleid rond menstruatiewelzijn en gelijke kansen.

 

Een initiatief vanuit de leerlingen

Het idee voor de menstruatiekastjes ontstond niet bij beleidsmakers, maar bij de leerlingen en leerkrachten zelf. Tijdens een participatietraject met de stad, Huis van het Kind en SAAMO Limburg gaven zij aan dat de toegang tot menstruatieproducten niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

 

menstruatiekastjes op school

 

Katrien Franssens, teamcoördinator bij SAAMO Limburg: “Tijdens een overleg kwam het signaal van de leerlingenraad van het Spectrumcollege naar boven. Gratis menstruatieproducten aanbieden op school zou er volgens de leerlingenraad voor zorgen dat heel wat leerlingen comfortabeler naar school zouden kunnen gaan tijdens hun menstruatie. Dit idee paste perfect bij het project DuoSprong. We sloegen de handen in elkaar met heel wat partners en zijn blij met het eerste resultaat.”

 

Dit project biedt niet alleen gratis menstruatieproducten, maar wil ook het taboe rond menstruatie doorbreken en sensibilisering bevorderen. Schepen van Welzijn Ann-Sofie Vanoverstijns benadrukt het belang van het project: “Menstruatie en de lichamelijke veranderingen die hierbij komen kijken, hebben een grote impact op het welzijn en zelfs de schoolprestaties van jonge meisjes. Met dit initiatief willen we ervoor zorgen dat menstruatieproducten voor iedereen toegankelijk zijn en dat meisjes zich nooit zorgen hoeven te maken over hun basisverzorging”.

 

menstruatiekastjes op school

 

Toegankelijkheid en structurele aanpak

Momenteel zijn er 9 kastjes geplaatst op strategische locaties binnen de school, zowel in de middenschool als in de bovenbouw van Campus Beringen. De kastjes werden gemaakt door leerlingen van de houtafdeling van de school, wat het project een extra dimensie van betrokkenheid geeft.

 

menstruatiekastjes op school

 

Pedagogisch directeur Tine Bos van het Spectrumcollege is enthousiast over de samenwerking: “Onze leerlingenraad vroeg al langer aandacht voor dit thema. Dankzij de samenwerking met Stad Beringen en SAAMO Limburg kunnen we nu concrete stappen zetten. Samen met onze partners zullen we dit proefproject evalueren en kijken hoe we het kunnen uitbreiden.”

 

menstruatiekastjes op school

 

Blik op de toekomst

De ambitie reikt verder dan de schoolmuren. Als het proefproject succesvol blijkt, willen de betrokken partners menstruatiekastjes voorzien op alle scholen en andere ontmoetingsplaatsen voor jongeren in Beringen, zoals het OverKophuis en het Inloophuis, gemaakt door VIBO Sint-Barbara. Op die manier wordt menstruatiearmoede structureel aangepakt en wordt de drempel verlaagd voor jongeren die het financieel moeilijk hebben.

 

menstruatiekastjes op school

 

Ondersteuning vanuit SAAMO en de stad

Het proefproject vloeit voort uit DuoSprong, een initiatief van Huis van het Kind en SAAMO Limburg dat tieners en hun gezinnen ondersteunt in de uitdagingen van het secundair onderwijs en de puberteit. SAAMO Limburg financiert het project met subsidies van ‘Lokale Bondgenoten’, een programma dat inzet op samenhorigheid en inclusie.

 

Schepen van Welzijn Ann-Sofie Vanoverstijns onderstreept het belang van dit initiatief: “Menstruatie zou geen belemmering mogen zijn voor het welzijn of de schoolloopbaan van meisjes. Dit project zorgt ervoor dat menstruatieproducten toegankelijk zijn voor iedereen, zonder stigma of schaamte.”

 

Met deze samenwerking tonen de Stad Beringen, SAAMO Limburg, Huis van het Kind, het Spectrumcollege en VIBO Sint-Barbara hoe lokale initiatieven een groot verschil kunnen maken in de strijd tegen menstruatiearmoede.