Tim ‘S Jongers legt armoede uit aan mensen met geld

Armoede begrijpen om beter beleid te maken

SAAMO Limburg organiseerde een lezing met armoede-expert Tim ‘S Jongers. De auteur van boeken als “Armoede uitgelegd aan mensen met geld” en “Beledigende Broccoli” staat bekend om zijn scherpe analyses. Bovendien is hij ervan overtuigd dat een andere blik op armoede essentieel is voor effectieve bestrijding. ‘S Jongers inspireerde 250 genodigden: medewerkers van lokale besturen, organisaties en andere betrokkenen die kunnen bijdragen aan een inclusieve en rechtvaardige samenleving.

 

lezing 'S Jongers

Politoloog en ervaringsdeskundige Tim ‘S Jongers voor 250 genodigden

 

Beter armoedebeleid

 

lezing 'S Jongers

Inleiding door algemeen directeur Claudia Mellebeek

 

Waarom we deze lezing organiseerden? Het is cruciaal om de ervaringskennis van mensen in kwetsbare posities te benutten. Zo krijgen we beter zicht op de kloof tussen beleid en leefwereld en kunnen we inclusiever beleid ontwikkelen. “Beleid wordt vaak ontwikkeld door mensen met een hoger opleidingsniveau. Zij komen doorgaans weinig in aanraking met mensen met een laag inkomen”, legt SAAMO-beleidsmedewerker Frederik Vaes uit. “Hierdoor blijven de werkelijke effecten van beleidsbeslissingen op deze bevolkingsgroep vaak onzichtbaar.”

 

lezing 'S Jongers

Slotwoord van voorzitter Ivo Clerix

 

Het belang van ervaringskennis

Tijdens de lezing verkende ‘S Jongers hoe gangbare denkbeelden over armoede vaak niet overeenkomen met de realiteit en hoe beleidsmakers, welzijnspartners en andere actoren hier beter op kunnen inspelen. Zijn boodschap was helder: “Armoede bestrijden kan pas als je anders leert kijken.”

 

lezing 'S Jongers

Het huidige beleid is te zeer gericht op mensen met geld volgens ‘S Jongers.

 

Frederik Vaes voegt eraan toe: “De lezing bracht beleidsmakers, welzijnspartners en andere betrokkenen samen rond een cruciaal thema: hoe kan ervaringskennis de kloof tussen beleid en leefwereld dichten? Denk aan instrumenten zoals de armoedetoets en regelgeving die uitsluiting helpt voorkomen. Door beter te luisteren naar de leefwereld van mensen versterken we niet alleen het beleid, maar ook het vertrouwen in onze democratische processen.”

 

Samen voor een rechtvaardige toekomst

Met de recente lokale verkiezingen als achtergrond vormde de bijeenkomst een unieke kans om nieuwe samenwerkingen te smeden en effectieve strategieën te ontwikkelen. Door te luisteren naar ervaringsdeskundigen en duurzame oplossingen te verkennen, willen we bijdragen aan een samenleving waarin sociale grondrechten voor iedereen gegarandeerd zijn.

 

Sfeerbeelden van de receptie

lezing 'S Jongers

lezing 'S Jongers

lezing 'S Jongers

lezing 'S Jongers

lezing 'S Jongers