Waarom beleidsmakers moeten investeren in begeleiding voor ex-daklozen
Wat gebeurt er als daklozen een woning vinden? Hun woonprobleem lijkt dan misschien wel opgelost, maar eigenlijk staan ze nog steeds voor heel grote uitdagingen. Om hun leven terug op te bouwen hebben ze ondersteuning van diverse hulp- en dienstverleners nodig die bij voorkeur nauw samenwerken. De documentaire van Café Anoniem en Zwiep wil beleidsmakers bewust maken van de problemen waar (ex-)daklozen tegenaan lopen en aansporen om hen te helpen met een woning én begeleiding.
SAAMO-opbouwwerker Salvatore van Café Anoniem, het Hasseltse inloophuis voor dak- en thuislozen: “Vaak denken beleidsmakers dat de problemen van daklozen opgelost zijn eens ze een woning hebben. De uitdagingen waarmee ex-daklozen geconfronteerd worden, vragen echter heel wat begeleiding. Ze hebben dan misschien wel een job, maar hun geldproblemen blijven hen nog steeds achtervolgen. Meestal hebben ze heel wat schulden opgebouwd. Ze voelen zich in een woning ook vaak eenzaam omdat ze geen of amper vrienden rond zich hebben. Om die eenzaamheid te doorprikken nodigen ze vaak bevriende daklozen uit, maar dat kan dan weer voor overlast zorgen in de nieuwe woning. Sommigen kiezen zelfs opnieuw voor een leven op straat, omdat ze daar niet eenzaam zijn.”
De jongeren van Atelier Zwiep filmden deze zomer 5 interviews met (ex-)daklozen, een interview met straatverpleger Ivo Todts en met SAAMO-teamcoördinator Heidi Bosselaers die de SAAMO-opbouwwerkers bij Café Anoniem ondersteunt en coacht.
Opbouwwerker Salvatore: “In de documentaire maak je kennis met Jonathan. Hij slaapt in een tent in het bos samen met zijn vriendin. Water is er niet, dus hij sleurt geregeld bidons met water naar de tent.
Ook Kristof, een ex-dakloze die onlangs een job en een woning vond, wordt geportretteerd. Hij komt elke dag naar Café Anoniem om verse soep te maken voor de gasten.
De videomakers volgden ook Frank die vroeger in een logementshuis in Genk woonde. Hij raakte echter zijn woning en job kwijt, omdat hij zich er heel eenzaam voelde en in een depressie belandde. Vandaag leeft Frank op straat, maar soms kan hij tijdelijk onderdak krijgen bij vrienden en kennissen.
Zonder goede begeleiding en samenwerking tussen diensten is het voor ex-daklozen bijzonder moeilijk om een leven op te bouwen in een woning. De documentaire brengt dat sterk in beeld.”
De première van de documentaire vindt plaats op 17 oktober, werelddag van verzet tegen armoede, in de thuisbasis van Café Anoniem: de Heilig-Hartwijk in Hasselt. Eerst is er de vertoning van de documentaire, daarna volgt een debat met Hasseltse politici.
De documentaire wordt gefinancierd met de opbrengst van de benefietavond met comedian Erhan Demirci afgelopen juni. Na een projectbezoek bij buurtopbouwwerk Sledderlo was Erhan Demirci zo enthousiast over de werking dat SAAMO Limburg zijn goede doel werd voor 2024. De zaalshow ‘Verwachtingen’ bracht 3.850 euro in het laatje voor de productie van de documentaire.