Het verhaal achter tafels vol LEGO-blokjes in Beringen-Mijn
Opbouwwerker Lien Vanlangenaeker: “Elke zomer organiseren we voorlees- en knutselavonden in het park van Beverlo als taalstimulering voor kinderen. Op een avond spraken twee buurtbewoners me aan. LEGO-fanaten David en Danny wilden LEGO bekendmaken in de wijk. LEGO is vrij duur speelgoed, waardoor er maar een selecte groep kinderen mee speelt. Ze wilden hun grote LEGO-verzameling delen met de mensen in de wijk.”
Lien: “Zou LEGO de kinderen van Beringen-Mijn aanspreken? Vinden ze het leuk? Om dat te testen organiseerden we met Brede School Beringen een schooljaar lang naschoolse LEGO-workshops voor 40 leerlingen, elk trimester in een andere school. De workshops bleken een groot succes.”
Lien: “Na dat schooljaar werden de LEGO-workshops een vaste activiteit van Brede School Beringen. Elke 1ste zaterdag van de maand organiseren we een LEGO-namiddag in het Inloophuis in Beringen-Mijn. Dus niet meer op school, maar in het Inloophuis zodat het hele gezin mee kan komen.”
Lien: “David en Danny nemen bakken vol LEGO-blokjes mee en laten kinderen en hun ouders ermee bouwen en spelen. Ze mogen zelf bedachte creaties maken of volgen bouwplannen. Voor de kleinsten zijn er hele grote LEGO-blokken waarmee ze kampen en muren kunnen bouwen. Die kregen trouwens een vaste plek in het Inloophuis, zodat ze er altijd mee kunnen spelen. Soms krijgen de kinderen een gratis mini-setje mee naar huis.”
Lien: “De ouders zijn heel blij met de bouwnamiddagen. De kinderen zitten vaak binnen op hun laptop of playstation te spelen. Voor de LEGO-namiddagen komen ze met plezier van achter die schermen vandaan.”
Lien: “Met de LEGO-namiddagen stimuleren we vrijetijdsparticipatie in een maatschappelijk kwetsbare buurt. Kinderen bouwen en spelen op een leuke én leerzame manier, samen met elkaar en/of met hun ouders. Gezinnen spreken vaak samen af om naar het Inloophuis te gaan. Ook wie niet meebouwt, komt graag mee om een babbeltje te slaan. De LEGO-namiddagen versterken dus de band tussen ouders en hun kinderen én tussen buurtbewoners.”
Lien: “Het Inloophuis is een heel laagdrempelige en gezellige locatie: een vertrouwde plek voor heel wat buurtbewoners. Het is een ontmoetingsruimte gecreëerd voor en door buurtbewoners. Vrijwilligers serveren er gratis koffie. Ook mensen uit de bredere omgeving met interesse in LEGO leren het Inloophuis nu kennen.”
Wat vind je zelf het mooiste aan de LEGO-namiddagen?
Lien: “Ik vind het heel sterk dat het echt een initiatief van onderuit is. Van 2 geëngageerde buurtbewoners die zeggen ‘Hier willen we iets mee doen, maar we weten niet goed hoe’. We hebben dat idee gefaciliteerd en mee ondersteund. Passie van onderuit. Ouders en kinderen komen echt samen spelen. Samen dingen bouwen: ouders vinden dat leuk, kinderen vinden dat leuk. Dat schept een band.”
Dit artikel maakt deel uit van de zomerreeks van SAAMO Limburg.
We vierden 30 jaar SAAMO Limburg met een foto-expo die onze projecten in beeld bracht. Deze zomer ontdek je de verhalen achter de foto’s.