Hoe werk je drempels weg bij vrijetijdsparticipatie?

Vrije tijd, een basisrecht

Iedereen heeft recht op vrije tijd: zowel na een werkdag als na een dag overleven. Mensen met een beperkt budget ervaren echter heel wat drempels om even te kunnen ontsnappen aan de stress en zorgen van elke dag.

 

Enrico Filippone werkt sinds april als opbouwwerker binnen het project Zorgzame buurten. Deze maand rondt hij zijn opleiding Sociaal Werk af. Tijdens zijn stage maakte hij een podcast over vrijetijdsparticipatie van mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie bij Avansa Limburg.

 

“Met steun van Toerisme Vlaanderen gingen Avansa Limburg en Cosmodrome op zoek naar het antwoord op de vraag: waarom komen mensen met een beperkt budget niet naar Cosmodrome? Welke drempels ervaren ze?”, legt Enrico uit. “Hoewel Cosmodrome kortingen aanbiedt aan mensen die het nodig hebben, geraken zij er niet. Samen met storyteller Ina sprak ik met mensen in armoede, opbouwwerkers en mensen van Rap op Stap, een laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget.

 

enrico

 

Mobiliteit

 

Eén aflevering van de podcast nam Enrico op bij armoedevereniging SOMA in Maasmechelen. Bij koffie en taart vertellen de deelnemers over hun praktische en financiële beslommeringen. Samen met opbouwwerker Conny bedenken ze al snel oplossingen.

 

“Mobiliteit blijkt een heikel punt”, vertelt Enrico, “‘We geraken er niet’, klinkt het heel vaak. Cosmodrome deelde gratis tickets uit voor voorstellingen op zondag. Dan rijdt de bus maar om de 2 uur naar Domein Kattevennen. Een voorstelling duurt 2 uur. Wie met de bus komt, komt te laat aan en moet vroeger vertrekken. Zelfs mensen die in de Genkse deelgemeenten wonen, moeten minstens 2 bussen nemen. Op een aangename manier wachten op de bus? Als je het financieel moeilijk hebt, is een koffietje, laat staan een hapje bij de brasserie of een bezoek aan het winkeltje van Cosmodrome geen optie.”

 

Het is een misvatting om te denken dat mensen met een beperkt budget niet geïnteresseerd zijn in leerzame, wetenschappelijke uitstappen. Een bezoek aan Cosmodrome lijkt de mensen van SOMA erg leuk. Sterker nog, één iemand noemt het zelfs zijn droom. Opbouwwerker Conny is steevast van plan om die droom waar te maken, klinkt het in de podcast.

 

Enrico: “Een bezoek aan de Zoo van Antwerpen klinkt misschien exotischer, maar uitstappen die het aangename met het leerrijke dichtbij huis combineren vormen een sterke troef. Zo versterk je mensen echt.

                                                                             

In groep op uitstap

 

Tijdens ons gesprek bij SOMA groeide het idee van een wensboom. Conny vertrekt het liefst vanuit ideeën van de groep: van onderuit. Wat willen jullie graag doen? Hang het op aan de wensboom. Dan gaan we samen op stap. Dat zet aan tot dromen. Zo vergeet je even je uitzichtloze situatie.”

 

In groep op uitstap gaan kwam ook bij armoedevereniging De Sfeer in Genk bovendrijven in het gesprek. Alleen naar Cosmodrome moeten gaan, bleek een grote drempel.

 

“‘Ik heb niemand om mee te gaan’ klonk het vaak bij De Sfeer. Veel mensen zijn eenzaam en leven in een isolement”, gaat Enrico verder, “Inzetten op vrije tijd is een belangrijke taak voor armoedeverenigingen en bij uitbreiding buurtwerkingen.”

 

Aanbevelingen

                                                                            

De drempels die mensen in armoede ervaren en hun ideeën om die drempels weg te werken, leiden tot een lijst met concrete aanbevelingen.

 

“Met de aanbevelingen richten we ons tot steden, cultuur- en vrijetijdsaanbieders,” verduidelijkt Enrico, “Alleen samen met hen kunnen we drempels wegwerken. In de toekomst is een terugkoppeling belangrijk: wat hebben jullie nu precies gedaan met die aanbevelingen? Er is nood aan een uitgestippeld beleid rond vrijetijdsparticipatie dat samen met mensen in armoede tot stand komt. Vrije tijd is zo belangrijk. Het zorgt voor ontspanning, ademruimte, even ontsnappen aan je moeilijke thuissituatie om daarna weer met nieuwe energie alle uitdagingen in je leven aan te gaan.”

 

>> Beluister de podcast van Avansa.

>> Lees de aanbevelingen voor vrijetijdsparticipatie.