Eerste steen voor een rechtvaardig woonbeleid gelegd in Genk

Symbolische actie voor structurele verandering

Op het Stadsplein in Genk legden SAAMO Limburg, CAW, Welzijnszorg, beweging.net, Hart boven Hard en armoedevereniging De Sfeer op woensdag 26 maart de eerste steen voor een rechtvaardig woonbeleid. Met een muur van bakstenen, bedrukt met de negen wooneisen van Woonzaak, vragen ze om structurele veranderingen. Deze actie vond gelijktijdig plaats in Gent en Antwerpen en werd ondersteund door Woonzaak, een coalitie van zo’n 70 middenveldorganisaties.

 

Met helmen en fluohesjes bouwden medewerkers van de deelnemende organisaties samen aan de symbolische muur. SAAMO-opbouwwerker Nathalie Pirenne arriveerde met een kruiwagen vol stenen: “We willen tonen dat verandering mogelijk is en dat een goed woonbeleid haalbaar én nodig is. Genk is een van de steden die al concrete stappen zet richting een rechtvaardig woonbeleid.”

 

eerstesteenlegging woonzaak

 

Genk als positief voorbeeld

De keuze voor Genk was niet toevallig. “Genk telt 14 procent sociale woningen, terwijl Vlaanderen slechts 9 procent vraagt,” legt Nathalie uit. “Daarnaast wordt het conformiteitsattest hier gefaseerd ingevoerd, wat bijdraagt aan kwaliteitsvolle huurwoningen. Ook de inzet op modulaire woningen voor daklozen is een sterk signaal dat er in deze stad werk wordt gemaakt van een eerlijk woonbeleid.”

 

De actievoerders eisen onder meer een uitbreiding van sociale woningen, een striktere aanpak van discriminatie op de huurmarkt en meer aandacht voor dak- en thuisloosheid. “En telkens 20 procent betaalbare woningen bij de bouw van luxeflats,” voegt Nathalie toe. “Ook de huurpremie moet vaker toegekend worden. In Vlaanderen krijgt slechts 3 procent van de huurders die premie, terwijl dat in Nederland en Frankrijk rond de 60 procent ligt. Onze overheid laat mensen in de steek.”

 

eerstesteenlegging woonzaak

 

Europees oordeel over Vlaams woonbeleid

De actie kwam er naar aanleiding van de recente uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten. Dat stelde vast dat het Vlaamse woonbeleid ernstig tekortschiet. De pijnpunten zijn onder andere het tekort aan sociale woningen, onvoldoende ondersteuning op de private huurmarkt en een gebrek aan maatregelen tegen dakloosheid.

 

“Als Woonzaak hadden we een klacht ingediend en Vlaanderen is veroordeeld,” zegt Nathalie. “Er kunnen geen dwangsommen worden opgelegd, maar de uitspraak is bindend. Over twee jaar moet Vlaanderen aantonen dat er inspanningen zijn geleverd.”

 

eerstesteenlegging woonzaak

 

Samen bouwen aan oplossingen

De Woonzaak roept de Vlaamse regering op om het Europese oordeel niet naast zich neer te leggen. “We willen niet alleen kritiek geven, we willen ook meewerken aan de oplossingen,” benadrukt Nathalie. “Het middenveld is een constructieve partner en staat klaar om samen te bouwen aan een rechtvaardig woonbeleid.”

 

Met deze actie geven de middenveldorganisaties een duidelijk signaal: structurele hervormingen zijn dringend nodig. De Vlaamse overheid kan niet langer wegkijken. “We hopen echt dat de uitspraak van het Europees Comité een wake-upcall is voor onze beleidsmakers,” besluit Nathalie.

 

eerstesteenlegging woonzaak