Dorpsrestaurants en Zoete namiddagen brengen bewoners samen

Dé ingrediënten voor meer sociale cohesie in As


Project(en)

Zorgzame buurten

In opdracht van de gemeente As stimuleert SAAMO-opbouwwerker Karima Boutliss ontmoetingen in de buurten. Terug van weggeweest: de inwoners vroegen en kregen weer dorpsrestaurants voor meer sfeer en gezelligheid in de buurt. Er kwamen ook Zoete namiddagen en binnenkort volgen er nog gezondheidswandelingen.

 

dorpsrestaurant As

Opbouwwerker Karima

 

“Op vraag van de buurtbewoners bliezen we de dorpsrestaurants van weleer nieuw leven in”, vertelt Karima, “Samen met vrijwilligers organiseren we nu elke maand een dorpsrestaurant in Terheide en Niel-bij-As.”

 

dorpsrestaurant As

Vrijwilligers aan het buffet van de warme maaltijd

 

Daarnaast introduceerde Karima nieuwe, laagdrempelige initiatieven: “Sinds oktober zijn er ook ‘Zoete namiddagen’ in de Schutterij, waar mensen zonder inschrijving voor €3,50 koffie en taart krijgen. Vanwege de groene omgeving koppelen we er binnenkort ook gezondheidswandelingen aan. Al die activiteiten zijn ideale gelegenheden om signalen van buurtbewoners op te vangen, waarmee we aan de slag kunnen.”

 

dorpsrestaurant As

Koffie met dessert als afsluiter van een gezellige lunch

 

De buurt reageert alvast enthousiast. Vrijwilliger Germaine komt graag onder de mensen: “Het dorpsrestaurant is de ideale manier om nieuwe mensen in de wijk te leren kennen en om oude bekenden terug te zien.”

 

dorpsrestaurant As

 

De 78-jarige Marcel komt graag herinneringen ophalen: “Ik vind het fijn om nog eens over vroeger te praten. Die ontmoetingen verrijken me en geven me energie.”

 

dorpsrestaurant As

 

Zelfs de afwas in het dorpsrestaurant gebeurt met de glimlach.

 

dorpsrestaurant As

Een enthousiast vrijwilligersteam runt het dorpsrestaurant: keuken, zaal én afwas.

 

Zorgzame buurten

De Dorpsrestaurants, Zoete namiddagen en gezondheidswandelingen in As kaderen binnen het concept Zorgzame buurten.

 

SAAMO heeft een aanpak ontwikkeld waarmee lokale besturen, organisaties en verenigingen samen stapsgewijs aan buurten bouwen waar buurtbewoners en professionals zorgen voor elkaars welzijn.

 

Zorgzame buurten, dat is ook:

  • Een theaterstuk over diversiteit en veerkracht met theatergezelschap HETGEVOLG en bewoners in Tongeren;
  • Met een bezoekersteam op huisbezoek bij inwoners die hun partner verliezen of bij ouderen in Pelt, Ham, Riemst en Zutendaal om informatie aan te bieden en zorgvragen op te vangen;
  • Verhalen van de geschiedenis van een wijk in Oudsbergen vastleggen in filmpjes met bewoners;
  • Als SAAMO-opbouwwerker meeschrijven aan de omgevingsanalyse van Hamont-Achel en de sterktes, uitdagingen en kansen binnen de gemeente mee in kaart brengen voor het nieuwe gemeentebestuur …